Na světě existují nejrůznější pokrmy, které lze ochutnat. To, že Francouzi jedí šneky a Britové vnitřnosti zapracované do koláče, to už nás nepřekvapí. Ale co takový sýr s výkaly, kachní embryo a další delikatesy, které si žádají odvahu a silný žaludek.
Kachní či kuřecí embryo
Balut neboli kachní či kuřecí embryo je oblíbenou jihoasijskou delikatesou. Jedná se o vejce vařené ve vodě a poté se napůl uvařený zárodek lžící vyloupne ze skořápky. Při konzumaci by strávníky neměl odradit ani malý pařátek či zobáček. Na tomto pokrmu si můžete pochutnat například v Koreji, ve Vietnamu či na Filipínách.
Mexický hmyzí kaviár
Escamoles je známý jako hmyzí kaviár. Jedná se o mexický pokrm. Jde o larvy z velkých mravenců nacházející se pod kořeny rostliny agáve v Mexiku. Mexičani tyto larvy sbírají a využívají je coby přísady do pokrmů, a to včetně omáček či plněných tortill.
Ochutnávka živé chobotnice
Sannakji je specialitou v Jižní Koreji. Jedná se o chobotnici, ale ne ledajakou. Na talíři dostanete naservírovanou živou chobotnici, která se ještě hýbe. Oblíbená je především díky své křupavé textuře a bohaté chuti.
Diskutabilní sýr s výkaly
Casu marzu, jak se tento neobyčejný sýr nazývá, je na Sardinii národní pochoutkou. V jiných zemích je z hygienických důvodů zakázán. Jedná se o ovčí sýr zrající tak dlouho, než se v něm objeví larvy. A jejich výkaly přispívají k fermentaci sýra. Díky tomu má tento pokrm měkkou a krémovou konzistenci. Při konzumaci je lepší se moc nedívat na to, co jíte, ale hlavně pořádně žvýkat.
Polévka z čerstvé krve
Jedná se o polévku z čerstvé kachní krve, která je dochucená burskými ořechy a zeleninou. Vietnamská specialita, kterou si lze však objednat i v mnoha asijských restauracích v Evropě. Tiet canh, tak zní její oficiální název. To až budete pročítat jídelní lístek, abyste věděli, co si objednat.
Zdroje:
https://www.radynacestu.cz/magazin/nejhorsi-jidla-na-svete/
https://dnesnizivot.cz/nejdesivejsi-pokrmy-sveta-vite-co-jite/
Pokrmy, které vyžadují odvahu: Troufnete si na kachní embryo, sýr s výkaly či polévku z čerstvé krve?
Nemáš ještě účet? Zaregistruj se! | Nepamatuješ si heslo?
V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!