Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Chobotnice / foto: shutterstock

Pokrmy, které vyžadují odvahu: Troufnete si na kachní embryo, sýr s výkaly či polévku z čerstvé krve?

K zážitkům správného cestovatele patří ochutnávka místní kuchyně. Na čem si lze za hranicemi naší malebné země pochutnat? Delikatesy pro odvážné a silné žaludky.

Na světě existují nejrůznější pokrmy, které lze ochutnat. To, že Francouzi jedí šneky a Britové vnitřnosti zapracované do koláče, to už nás nepřekvapí. Ale co takový sýr s výkaly, kachní embryo a další delikatesy, které si žádají odvahu a silný žaludek.

Kachní či kuřecí embryo

Balut neboli kachní či kuřecí embryo je oblíbenou jihoasijskou delikatesou. Jedná se o vejce vařené ve vodě a poté se napůl uvařený zárodek lžící vyloupne ze skořápky. Při konzumaci by strávníky neměl odradit ani malý pařátek či zobáček. Na tomto pokrmu si můžete pochutnat například v Koreji, ve Vietnamu či na Filipínách.

Lahůdka v podobě kachního embria
Lahůdka v podobě kachního embria – Zdroj: JomNaz / Shutterstock.com

Mexický hmyzí kaviár

Escamoles je známý jako hmyzí kaviár. Jedná se o mexický pokrm. Jde o larvy z velkých mravenců nacházející se pod kořeny rostliny agáve v Mexiku. Mexičani tyto larvy sbírají a využívají je coby přísady do pokrmů, a to včetně omáček či plněných tortill.

Ochutnávka živé chobotnice

Sannakji je specialitou v Jižní Koreji. Jedná se o chobotnici, ale ne ledajakou. Na talíři dostanete naservírovanou živou chobotnici, která se ještě hýbe. Oblíbená je především díky své křupavé textuře a bohaté chuti.

Diskutabilní sýr s výkaly

Casu marzu, jak se tento neobyčejný sýr nazývá, je na Sardinii národní pochoutkou. V jiných zemích je z hygienických důvodů zakázán. Jedná se o ovčí sýr zrající tak dlouho, než se v něm objeví larvy. A jejich výkaly přispívají k fermentaci sýra. Díky tomu má tento pokrm měkkou a krémovou konzistenci. Při konzumaci je lepší se moc nedívat na to, co jíte, ale hlavně pořádně žvýkat.

Na Sardinii můžete ochutnat velmi netradiční sýr
Na Sardinii můžete ochutnat velmi netradiční sýr – Zdroj: Shutterstock.com

Polévka z čerstvé krve

Jedná se o polévku z čerstvé kachní krve, která je dochucená burskými ořechy a zeleninou. Vietnamská specialita, kterou si lze však objednat i v mnoha asijských restauracích v Evropě. Tiet canh, tak zní její oficiální název. To až budete pročítat jídelní lístek, abyste věděli, co si objednat.

 

Zdroje:

https://www.radynacestu.cz/magazin/nejhorsi-jidla-na-svete/

https://dnesnizivot.cz/nejdesivejsi-pokrmy-sveta-vite-co-jite/

Pokrmy, které vyžadují odvahu: Troufnete si na kachní embryo, sýr s výkaly či polévku z čerstvé krve?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!