Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kalendář / foto: shutterstock

Hory, pandy, rum i toalety – co všechno slaví svůj mezinárodní den?

Mezi mezinárodní svátky rozhodně nepatří jen MDŽ, Den matek nebo Den otců. Věděli jste, že svůj mezinárodní den má třeba poděkování, srdce, ženský orgasmus, a že ho mají i vrabci nebo luštěniny?

Co je to vlastně mezinárodní den?

Jsou to mezinárodně uznané dny vyhlášené většinou Organizacích spojených národů a jejími organizacemi, jako je UNESCO, Světová zdravotnická organizace, další organizace a unie světového významu. Oficiálně jsou mezinárodní dny označovány jako dny sloužící k připomenutí úspěchů lidstva, připomenutí a varováním před hrozbami pro lidstvo, ale i jako připomínka tematických hodnot. Mezinárodní dny vycházejí každoročně na stejný den.

Mezinárodní den žen je jedním z nejznámějších svátků
Mezinárodní den žen je jedním z nejznámějších svátků – Zdroj: Shutterstock.com

Jaké zvláštní až extravagantní mezinárodní dny existují?

Zasvětíme vás do několika mezinárodních svátků, o kterých jste neměli ani tušení. Mezi ty, které nesmíme opomenout, patří Mezinárodní den míru. V roce 1967 ho vyhlásil Papež Pavel VI. Od roku 2012 máme 6. února Mezinárodní den nulové tolerance ženské obřízky. 1.prosinec je svátkem Světového boje proti AIDS. Mezinárodní hnutí lékařů vyhlásilo 6. srpen Mezinárodním dnem boje lékařů za mír.

Lékaři každým rokem podporují mír
Lékaři každým rokem podporují mír – Zdroj: Shutterstock.com

Svátky, které by nás ani nenapadly

Věděli jste, že Mezinárodní den luštěnin připadá na 10. února? V roce 2013 o tom rozhodlo Valné shromáždění OSN. Pro muže by mohl být oblíbený 13. říjen. OSN tento den uznala jako Mezinárodní den bez podprsenky. I hory mají svůj svátek. Mezinárodní den hor byl Valnou hromadou OSN určen na 11.prosince. 26. listopadu Unesco vyhlásilo v roce 2019 Světovým dnem olivovníku. Světový den orné půdy je stanoven OSN na 5. prosince. Zajímavé mezinárodní dny, že ano? A to jsme jmenovali jen oficiální svátky, u kterých lze dohledat písemnou dokumentaci k jejich zavedení.

I pandy mají svůj mezinárodní den
I pandy mají svůj mezinárodní den – Zdroj: Shutterstock.com

Máme ovšem i světové nebo mezinárodní dny, nad kterými minimálně zakroutíme hlavou. Patří sem například Světový den toalet, který vychází na 19.listopadu. Mezinárodní den veganství, Mezinárodní den pand, Mezinárodní den kuchařů, Mezinárodní den rumu, Světový den slonů, Světový den krys a mnoho dalších mezinárodních nebo světových dní jsou uznané svátky a každoročně se opakují.

 

Zdroj:

https://svatkonos.cz/vyznamne-dny/

 

 

 

 

 

Víte kdo, nebo co všechno slaví svůj mezinárodní den?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!