Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Bylinná léčba / foto: shutterstock

Jak skladovat byliny přes zimu? Můžete je usušit, zamrazit i naložit v oleji

Přes zimu si bylinky na zahradě nenasbíráte. Je třeba myslet na skladování. Můžete je efektivně zpracovat a uskladnit. Nabízí se hned několik možností. Které a proč?

Pokud máte vlastní zásobu bylin a přemýšlíte, jak je co nejlépe zpracovat, skladovat, abyste měli na zimu, máte na výběr hned z několika možností. Hodí se i v případě, že si zakoupíte více bylin, které nestihnete ihned zpracovat a byla by velká škoda je pak zvadlé vyhazovat. Jak naložit s bylinkami, abyste je měli k dispozici i po celou zimní sezonu?

Bylinky skvěle poslouží i v zimě
Bylinky skvěle poslouží i v zimě – Zdroj: Shutterstock.com

Zásady pro správné sušení bylinek

Mezi nejznámější metodu patří sušení. Má však svá pravidla. Bylinky nemyjte. Výrazně aromatické druhy sušte zvlášť. K sušení jsou vhodné jen ty části, které nejsou uvadlé, napadené škůdci či chorobou. Nesušte je na přímém slunci, ale zvolte tmavší, suché a dobře větrané místo. Můžete použít i sušičku.

V případě přirozeného sušení je rozprostřete na čistý papír. Bylinky byste měli občas obrátit. Zejména v případě, pokud jsou v nich silnější místa jako například květy či stonky. Že jsou byliny usušené, poznáte tak, že při prohrábnutí šustí. Nasušené byliny skladujte v tmavých a vzduchotěsných nádobách, které nepropustí světlo a zamezí vzniku vlhkosti. Jednotlivé druhy skladujte zvlášť. Výjimkou jsou směsi, které si vyrobíte pro konkrétní pokrm. Nezapomeňte si vše dobře popsat. Sušené bylinky byste měli skladovat maximálně dva roky, poté mohou ztratit aroma.

Sušení bylinek má svá pravidla
Sušení bylinek má svá pravidla – Zdroj: Shutterstock.com

Naložení bylinek do octa i oleje

Čerstvé byliny můžete také naložit do octa, například jablečného. Bylinky je třeba dobře omýt, natrhat či nakrájet a naplnit jimi čisté sklenice zhruba do jedné třetiny. Poté po okraj dolít octem. Sklenice pořádně uzavřete a nechte při pokojové teplotě zhruba měsíc. Poté přeceďte přes plátno, dejte do nové nádoby, dobře uzavřete a skladujte v chladu a temnu. Místo octa je možné použít i olej, který po měsíci stání přeceďte, přelijte do nové a čisté nádoby. Dobře uzavřete a skladujte v lednici.

Zamrazení bylin je nejlepší formou

Mražení patří mezi nejlepší způsob konzervace bylin. Jedná se o metodu, díky které zůstává zachována čerstvost, barva, chuť i aroma. Je třeba vědět, jak správně na to. Čisté a suché byliny rozprostřete v jedné vrstvě na plech. Ten vložte do mrazáku zhruba na hodinu. Zmrazené byliny poté vložte do označených a uzavíratelných nádob. Před uzavřením nezapomeňte z nádob vytlačit veškerý vzduch.

Bylinky můžete také nasekat či nadrobno nakrájet a naplnit do tvořítek na led, zalít je olejem či vodou. Poté je takto připravené můžete použít do polévek, omáček apod. Ideální pro tento způsob jsou zejména petrželka a pažitka.

 

Zdroje:

https://www.prozeny.cz/clanek/zdravi-a-zivotni-styl-jak-skladovat-bylinky-pres-zimu-ususte-dejte-do-oleje-soli-octa-nebo-do-chladu-96063

https://abecedazahrady.dama.cz/clanek/jak-spravne-zamrazit-bylinky-aby-neztratily-barvu-a-chut

Jak skladovat byliny přes zimu? Můžete je usušit, zamrazit, naložit v oleji

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!