Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Hádky v rodině / foto: shutterstock

Po rozvodu mi odpírá styk s dítětem, jak se bránit?

Při rozvodu proběhne soudní řízení o úpravu a péči o nezletilé dítě. Co když ale jeden z rodičů rozhodnutí nerespektuje? Jak se bránit?

Uražená ješitnost, pocit zrady i neschopnost odpustit

Ať už manželství skončí z jakéhokoliv důvodu, je dobré zachovat si chladnou hlavu a na další výchově dětí se společně dohodnout. V mnoha případech je ale jakákoliv domluva nemožná. Velmi často se bohužel stává, že se nerespektují ani rozhodnutí soudu. V textu se teď soustředíme na situace, kdy se odmítavě k rozhodnutím staví matka dítěte a otci brání ve styku s dítětem, přeci jenom jsou tyto situace častější.

Rozvod bývá bolestnou záležitostí
Rozvod bývá bolestnou záležitostí – Zdroj: Shutterstock.com

Dítě je nemocné, bojí se otce, nechce k němu

Nejsou výjimečné případy, že otec má soudem určený každý druhý víkend v měsíci, kdy má mít dítě u sebe, a matka si vždy najde výmluvu, proč dítě otci nepředat. Nerespektuje rozhodnutí soudu a přitom se tím vystavuje pokutě ve výši 50 000 Kč a dalším soudním postihům. Mnohdy se muž, kterému je styk s dítětem upírán, snaží o domluvu, vyčkává a celá věc se jen prodlužuje a komplikuje – hrozí reálné odcizení dítěte.

V případě, že matka nerespektuje soudní nařízení, je dobré se v první řadě obrátit na OSPOD. I v případě, že se OSPOD vyjádří tak, že oni nic nařídit nemohou, je nutné námitky předkládat opakovaně – při každém nedodržení předání dítěte. Pokud OSPOD nepomůže, obraťte se na místně příslušný soud (záznamy z hlášení na OSPOD se budou u soudu překládat). Otec může podat návrh na nařízení a provedení výkonu rozhodnutí, a to i opakovaně.

Strach o dítě, nebo nástroj pomsty?
Strach o dítě, nebo nástroj pomsty? – Zdroj: Shutterstock.com

Rodičem je matka, stejně tak otec

Pokud je dítě svěřeno do péče matce, otec mívá určené dny návštěv nebo dny, ve které si dítě bere k sobě. Pořád má však otec právo podílet se na výchově. V jednoduchosti to lze vysvětlit tak, že otec má být informován o prospěchu dítěte ve škole, o tom jaké kroužky dítě navštěvuje, o zdravotním stavu dítěte, ke kterému lékaři potomek dochází, atd. Každý rodič má své povinnosti, ale i práva.

Lásku dítěte k jednomu z rodičů nemůžeme vynucovat příkazem, ale také ho o ni nesmíme připravovat zákazy. Ať už spolu rodiče nejsou z jakéhokoliv důvodu, dítě má právo na oba rodiče a máma a táta mají před dětmi vystupovat jako rozumní lidé.

 

Zdroj:

https://zena-in.cz/clanek/matky-ktere-zakazuji-otci-styk-s-detmi-proc-to-delaji-a-jake-zastani-ma-otec

Po rozvodu mi bývalá žena nedává dítě, jak se bránit?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!