Z Kanady, ne z Havaje!
Většina lidí si myslí, že pizza s ananasem, známá jako "Havajská pizza", pochází z Havaje. Překvapivě tomu ale tak není. Ananasovou pizzu vymyslel řecký imigrant Sam Panopoulos, který se usadil v Kanadě. Konkrétně to bylo ve městě Chatham v Ontariu, v jeho restauraci Satellite Restaurant. Tehdy se psal rok 1962.
Panopoulos, inspirovaný tehdejším trendem přidávání exotických ingrediencí na pizzu, experimentoval s obyčejným ananasem z konzervy. Proč zrovna ananas? Byl sladký, současně kyselý a dodával pizze zajímavou šťavnatost. Tento odvážný kanadský experiment navždy změnil svět pizzy.

Proč se jí říká Havajská?
Možná se ptáte, proč tato pizza, která vznikla v Kanadě, nese název Havaj. Panopoulos údajně použil název "Hawaiian" podle značky konzervovaného ananasu, který tou dobou používal. Nenajdete v tom proto žádnou hlubokou filozofii, ale jen momentální nápad, ze kterého se stal zajímavý marketingový tah.
Sladko-slaná revoluce
Kombinace slané šunky a sladkého šťavnatého ananasu se ukázala být nečekaně návyková pro mnoho lidí. Zatímco puristé z Itálie a milovníci tradičních receptů na pizzu tehdy zvedali obočí, pizza Havaj si rychle získala fanoušky po celém světě. Stala se symbolem odvahy v kulinářském experimentování a je dobrou ukázkou toho, že i zdánlivě neslučitelné chutě se mohou dokonale doplňovat.

Kontroverze, která nekončí
Debata o ananasu na pizze je dodnes žhavá. Šéfkuchaři, gurmáni i obyčejní jedlíci se rozdělují na dva tábory. Ale navzdory všem vtipům a nesouhlasům si pizza s ananasem udržuje své místo v panteonu oblíbených pizz. Je to důkaz, že chuť je subjektivní a že gastronomie je především o objevování a zábavě.
Zdroje:
Ananas na pizze: Zrod kulinářské kontroverze z Kanady
Nemáš ještě účet? Zaregistruj se! | Nepamatuješ si heslo?
V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!