Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Brambory s tvarohem / foto: shutterstock

Jak správně uvařit brambory? Není to jen tak!

Myslíte si, že na uvaření brambor nic není? Přitom v tom chyby dělají i profesionální kuchaři. Stačí ale pár triků a vychutnáte si dokonalý pokrm.

Brambory jsou v Evropě známé už několik stovek let. I když jsou považované za lacinou přílohu, obsahují spoustu vitamínu C, vitamíny skupiny B a spoustu minerálů, jako je hořčík, zinek, mangan, železo a draslík. Nemají téměř žádný tuk, naopak v nich najdeme spoustu vlákniny. Důležité je ale správné skladování, v nevhodných podmínkách své cenné látky ztrácí.

Brambory jako základní potravina
Brambory jako základní potravina – Zdroj: Shutterstock.com

Jaké brambory použít?

Rozlišujeme tři typy brambor. Varný typ A je vhodný k vaření ve slupce a na bramborový salát, varný typ B je nejlepší na pečení a restování a typ C využijete na bramborovou kaši, knedlíky či bramboráky.

Jak brambory správně vařit?

Většina šéfkuchařů doporučuje vařit brambory ve slupce, nebo alespoň nakrájené na co největší kusy, aby se v nich zachovalo co nejvíc zdraví prospěšných látek. Brambory vkládejte už do vroucí vody, pak je stačí jen chvíli povařit a poté nechat dojít. Do vody by také měla přijít sůl, asi 10 gramů na kilo, a kmín.

Nejste si jistí, že je brambora uvařená? Napíchněte ji na vidličku a sledujte, zda z ní sama sklouzne. Pokud ano, je ideální čas brambory slít. Pokud ale brambora praskne, je rozvařená. Vodu z brambor slijte hned, jakmile je dovaříte, jinak se do ní vylouhují další cenné minerály.

Klasická česká kuchyně se bez brambor neobejde
Klasická česká kuchyně se bez brambor neobejde – Zdroj: Shutterstock.com

Jak je skladovat?

Pokud se rozhodnete vařené brambory skladovat v lednici, dobře je osušte. Nezavírejte je do neprodyšných dóz, pokud nebudou moci dýchat, bude se v nich hromadit kondenzát a rychle získají zatuchlou chuť. Raději je dejte na talíř a zakryjte utěrkou. Zkonzumujte do čtyř dnů.

Když dostanete chuť na pečené brambory, sáhněte po těch nejžlutějších a největších. Před vložením do trouby je vhoďte na pět minut do vroucí vody. Poté peče na 200 °C zakápnuté slunečnicovým olejem či pomazané vepřovým sádlem.

A co kaše? Brambory uvařené ideálně vcelku po slití rychle zchlaďte a pomocí mačkadla na brambory a metličky rozmělněte. Následně začněte za stálého šlehání pomalu přilévat teplé mléko s rozpuštěným máslem.

 

Zdroje:

https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/brambory-jak-uvarit-30000130.html

https://www.dumazahrada.cz/domacnost/jak-spravne-varit-a-uchovavat-brambory-pozor-na-chyby/

Jak správně uvařit brambory? Není to jen tak!

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!