Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Flexitariánství / foto: shutterstock

Flexitariánství: Když si dá vegetarián občas maso

O vegetariánství či veganství již bylo řečeno a napsáno mnoho. Slyšeli jste někdy o flexitariánství? Zjednodušeně řečeno je to vlastně vegetariánství, kde je dovolena občasná konzumace masa.

Flexitariánství by se dalo nazvat „zlatou střední cestou“, co se týče konzumace masa. Tomuto problému se odborníci na výživu věnovali již v 90. letech minulého století. Roku 2003 byl poprvé vegetarián, který si dá občas maso, označen jako flexitarián. V roce 2008 pak vyšla první kniha věnující se této problematice. O rok později flexitariánství jako nový trend zdravého stravování propagoval Paul McCartney se svými „Meat Free Monday“, tedy pondělky bez masa. K flexitariánům se následně připojili další celebrity – například Cameron Diaz, Richard Branson nebo Gwyneth Paltrow.

Každý, kdo přestane jíst z etických či jiných důvodů maso, musí dbát na kvalitní a vyvážený jídelníček. Vegetarián nebo vegan nemůže jíst pouze zeleninu – tělu by chyběly nezbytné vitamíny a minerály. Pokud člověk ze svého jídelníčku vyřadí maso, připraví tak zároveň své tělo o aminokyseliny, které se nacházejí právě v potravinách živočišného původu. Nedostatek těchto aminokyselin se v těle projevuje některými imunitními a endokrinními dysfunkcemi. Ty vznikají nejčastěji v důsledku nedostatečného příjmu vitamínů skupiny B (B2 a B12) a železa. V tomto případě je flexitariánství vhodným způsobem stravování.

Jak tedy flexitariánský způsob výživy vypadá? Základem flexitariánského jídelníčku je ovoce, zelenina a obilniny. Dvakrát za týden si flexitarián může dopřát maso, přičemž jsou ovšem zcela vyloučeny uzeniny. Při tomto způsobu stravování je také upřednostňováno bílé maso před červeným a ryby nejsou pokládány za maso, takže mohou být v jídelníčku zastoupeny bez omezení. Autoři knih o flexitariánství nabádají ke kontrole příjmu železa, vitamínu B a omega-3 mastných kyselin.

Flexitariánství patří bezpochyby ke způsobům zdravého stravování. Stejně jako úplná absence masa v jídelníčku, tak i jeho nadměrná konzumace vede ke zdravotním problémům. Pokud má ve vašem jídelníčku pevné místo maso a uzeniny, roste tím riziko vzniku nadváhy a obezity, vysoké hladiny cholesterolu v krvi či onemocnění trávicí soustavy. A proto je flexitariánství „zlatou střední cestou“.

Naši předci by se také dali pokládat za flexitariány. I naše prababičky měly jídelníček sestavený spíše z rostlinné stravy. Maso bylo odedávna pokrmem drahým a slavnostním. Pokud nebudeme brát v úvahu vyšší společenskou vrstvu, maso bylo konzumováno většinou v souvislosti se svátky nebo třeba jenom v neděli. S náboženskými zvyklostmi, které lidi v minulosti přesně dodržovali, byl spojen půst, tedy bezmasé období. Flexitariánství tedy není jenom novodobým trendem v oblasti stravování.

Flexitariánství: Když si dá vegetarián občas maso

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!