Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Koláčky pro tlusté dítě / foto: shutterstock

Dětská obezita - co vše hrozí, když máte doma malého tlusťocha

Nadváha a obezita jsou problémy, se kterými se potýká poměrně dost lidí. Čím dál častěji mají kila navíc také děti. Přitom u většiny obézních dětí tento problém přetrvává až do dospělosti.

Obezita je úzce spojena s celou řadou zdravotních komplikací. Hmotnost dětí by proto měli mít jejich rodiče pod kontrolou.

Nejenom, že se obézní děti stávají terčem posměchu svých vrstevníků, ale také jim hrozí nepříjemné zdravotní problémy. Takové děti mají zaděláno na kardiovaskulární, zažívací, dermatologické či metabolické potíže.

Bez nadsázky ovlivňuje obezita negativně celé lidské tělo. Mnohdy způsobuje zdravotní potíže, které bychom si s ní ani nespojili – například ekzém, ploché nohy nebo gynekologické problémy. Stejně je tomu i u dětí.

Velkou zátěž způsobují nadbytečné kilogramy pohybovému aparátu. Obézní (nejen) děti mají problémy s pohybem a koordinací, jsou nemotorné a častěji se jim přihodí nějaký úraz. U těchto dětí se také objevuje špatné držení těla, s čímž se pak mohou potýkat už po celý život. S tímto problémem pak úzce souvisí bolesti kloubů a zad.

Poměrně alarmující je počet dětí, které mají v důsledku nadváhy či obezity již ve velmi nízkém věku potíže se zažíváním. Lékaři u dětí například zaznamenali pálení žáhy, žaludeční problémy, plynatost nebo zácpu. Kvůli obezitě a absenci pohybu některé děti trpí také na hemeroidy. Ve velmi nízkém věku se rovněž mohou objevit jaterní a žlučníkové potíže. Bylo také prokázáno, že lidé, kteří měli v dětství kilogramy navíc, mají větší předpoklady ke vzniku dny v dospělosti. Strava bohatá na maso totiž výrazně zvyšuje hladinu kyseliny močové v těle, což má později za následek rozvoj tohoto onemocnění.

Je známé, že obezita má na svědomí kardiovaskulární potíže. Vysoká hladina cholesterolu v krvi, vysoký krevní tlak či cukrovka se tak čím dál častěji objevují také u dětí! Přitom donedávna tyto potíže byly vlastní spíše starším lidem.

Nadváha a obezita jsou také spojeny s rozvojem psychických problémů. Tlusté děti jsou často vyčleněné z kolektivu, stávají se terčem posměchu. Není divu, že takové děti mají nízké sebevědomí, jsou smutné a nechtějí chodit do školy. U některých dětí pak může dojít k rozvoji deprese či poruchy příjmu potravy, jako je anorexie či bulimie.

Rodiče by pochopitelně měli dbát na to, aby se obezita u jejich dětí neobjevila. Základem přiměřené hmotnosti je správný jídelníček a pravidelný pohyb. Případnou pomoc může nabídnout dětský lékař či obezitolog. Také platí pravidlo, že pokud celá rodina žije zdravým životním stylem, u dětí se nadváha či obezita neobjeví.

Dětská obezita - co vše hrozí, když máte doma malého tlusťocha

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!