Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Zakousnuté klíště / foto: shutterstock

Lymská borelióza – lze se vůbec proti ní bránit?

Zákeřná nemoc se projevuje různými způsoby a při jejím neléčení může dojít až k nezvratnému poškození mozku, kloubů, nervů a imunitního systému. Věděli jste však, že obávané onemocnění nemusí způsobit pouze klíště?

Co je lymská borelióza?

Jedná se o infekční onemocnění vyvolané bakteriemi Borrelia burgdoferi, což jsou bakterie spirálovitého tvaru s bičíkem, který slouží k jejich pohybu. K objevu této bakterie došlo až v osmdesátých letech 20. století v USA, ačkoliv typické projevy lymské boreliózy byly popsány již před více jak sto lety. Záludností u této nemoci je fakt, že běžným vyšetřením není možné rozeznat, jakým kmenem borelií je dotyčná osoba nakažena, každý kmen totiž vyvolává jiné příznaky onemocnění a každý také jinak reaguje a odolává případné léčbě.

Co vše může boreliózu přenášet?

Lymskou boreliózu v našem prostředí nejčastěji přenášejí klíšťata, v poslední době se však potvrdilo také podezření na přenos krev sajícím hmyzem, hlavně pak komáry nebo muchničkami. V přírodě se borélie běžně vyskytují v těle drobných hlodavců i větších divokých zvířat, ta však infekci pouze přenáší, jinak jsou zdravá. V domácnosti je borelióza poměrně častá u psů i koček, psi se však dají proti tomuto onemocnění vakcinovat. V případě těhotné ženy nakažené boreliózou může dojít k přenosu na nenarozené dítě, méně známé jsou i případy přenosu krevní transfúzí.

Jaké jsou její příznaky?

Pokud přijdete do kontaktu s infikovaným klíštětem, jediným viditelným projevem boreliózy je typická červená skvrna okolo místa kousnutí, která má od prostředka tendence blednout. Většinou se vytvoří během několika dnů od nákazy, může se však objevit i za několik týdnů. Tato skvrna sice za několik dnů zmizí, borélie se ale šíří krevním oběhem nebo lymfou dál do těla. Bohužel tento příznak, který jen tak nepřehlédnete, se tvoří pouze u poloviny nakažených, a tak zbylá polovina nemá zpočátku ani tušení, co vše pobíhá v jejím těle. Dalším varovnými signály po napadení infikovaným hmyzem mohou být za několik týdnů příznaky, které korespondují s běžnou virózou. Jedná se hlavně o celkovou únavu, bolesti svalů a kloubů, či bolest v krku, doprovodným jevem může být i zvýšená teplota, nepostihne vás ale ani rýma, ani kašel. V tomto období je dobré zajít k lékaři, který pomocí krevních či jiných testů zjistí závažnost situace a případně navrhne potřebnou léčbu.

Jak probíhá léčba boreliózy?

Pokud zjistíte nákazu boreliózou v raném stadiu, poměrně snadno se dá přeléčit antibiotiky. Léčba trvá minimálně 4 týdny, může se ale prodloužit až na 6-8 týdnů. V případě rozšířené nemoci počítejte s tím, že budete léky užívat ještě minimálně 6 týdnů od odeznění všech příznaků nemoci. Léčbu se rozhodně nevyplatí podcenit, jelikož zanedbání léčby může vést až k chronickému onemocnění, při kterém se bolest stěhuje po celém těle. Takto nemocný člověk má napadený autonomní nervový systém a trpí například na pálení kůže, mravenčení končetin, bušení srdce, nadměrné pocení, může mít problém se střevy i s močovým měchýřem. Pokud se borélie dostanou i do centrální nervové soustavy, mohou dokonce způsobit život ohrožující zánět mozku nebo mozkových blan.

Existuje vůbec nějaká prevence?

Jediným funkčním opatření proti borelióze je nepřijít do kontaktu s klíšťaty ani s jiným bodavým hmyzem, což je ale k jejich rozšířenému výskytu takřka nemožné. Vyskytují se totiž téměř všude a aktivní jsou již od začátku jara až do prvních podzimních mrazíků. S oblibou vyhledávají hlavně listnaté lesy a travnaté plochy, vyskytují se také hojně na okrajích cest i v městských parcích. Při vycházkách do přírody se proto doporučují dlouhé rukávy a nohavice, na nohy pak uzavřená obuv, také si můžete pořídit různé spreje a olejíčky, které klíšťata a komáry odpuzují. Dále se zkuste vyhnout posedávání a polehávání v trávě a při návratu domů se svlékněte a vyperte veškeré oblečení, neboť i v něm si klíště můžete domů přinést. Nezapomeňte provést důkladnou prohlídku, zda se vám někde na kůži klíště nezakouslo. Včasným objevením parazita lze také zabránit propuknutí infekce lymské boreliózy.

Strašák zvaný lymská borelióza – lze se vůbec proti ní bránit?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!