Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Bolesti zad / foto: Shutterstock

Akutním bolestem páteře lze předcházet, chronické už se léčí obtížněji

Bolesti páteře a zad si snad aspoň jednou v životě zažil každý dospělý člověk. Můžeme je rozdělit na několik typů.

Prosté, nespecifické bolesti zad jako akutní krční blokáda, bolest mezi lopatkami a akutní bolest v bederní části mívají za příčinu natržení svalových vláken, vazových úponů nebo natažení. Jiné jsou bolesti zad způsobené vážným onemocněním (infekcí, nádorem) a bolesti způsobené poraněním při sportu, při nehodě. My se zaměříme na nejobvyklejší – prosté bolesti zad, kterým lze předcházet pravidelným cvičením a dodržováním konkrétního režimu.

Co dělat, aby záda nebolela?

Aby páteř dobře držela, je třeba ji posilovat, a to především svalový korzet. Abyste drželi tělo správně, existují buď speciální cviky na posílení páteře, předcházení bolesti bederní páteře, nebo se doporučuje například pilates cvičení. Pokud máte sedavé zaměstnání, nezapomínejte na ergonomický nábytek, podložku pod myš i správné nastavení pracovní židle, počítače a stolu. Můžete sedět i na nafukovacím „power“ balonu či klekačce. Těžká břemena zdvihejte opatrně, ideálně z podřepu, ne v předklonu. Tím předejdete přetížení bederní páteře. Choďte, někdy i s knížkou na hlavě, věnujte se alespoň rekreačně sportu a pokuste se zhubnout, jestliže máte nadváhu.

Posilováním zádového svalstva páteři rozhodně neublížíte

Existuje spousta jednoduchých cviků, které dovedou bolesti konkrétních částí páteře odvrátit. Nezapomeňte se před cvičením trochu prohřát. Připravte si podložku a cvičte naboso. Doporučuje se dodržovat pořadí cviků pro uvolňování krční páteře, hrudní páteře a naposledy bederní části. Cviky jsou názorně nakresleny a popsány na stránkách olfen.cz. Nedovolte, aby se u akutní prosté bolesti vytvořila bolest chronická. Ta už vás bude dlouhodobě trápit, a pokud vám akutně nepomohou medikamenty jako Olfen, musí váš ošetřující lékař přistoupit k další léčbě. Nezřídka chronické bolesti zad končí chirurgickým zákrokem.

K tomuto článku není otevřena diskuze