Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Péče o zuby / foto: pixabay

Zubní nit vždy s sebou

Používání mezizubní nitě je nezbytným doplňkem ke správnému čistění zubů.

Zubní nit nám slouží k tomu, aby nám pomohla vyčistit zuby v mezizubních prostorech od plaku a různých nečistot a tím zabráníme tomu, aby se nám zuby kazily "z boku" a děláme dobrou věc i pro naše dásně.

Proč je tak důležitá?

Pokud si zuby čistíte pravidelně, ale je tam absence dentální nitě či mezizubních kartáčků, zaručeně se Vám zuby začnou kazit právě v mezizubních prostorech. Jestliže máte v zadním úseku opravdu velice málo místa mezi zuby a žádný mezizubní kartáček se tam nevejde, tak právě oceníte dentální nit, která sice nevyčistí zuby tak dokonale jako mezizubní kartáček, ale je určitě lepší, než nedělat nic. Nit je skvělý pomocník na vyčištění předních zubů, protože tam jsou zuby postaveny jinak než v zadním úseku.

Nikdy si ale velikosti mezizubních kartáčků nevybírejte sami! Od toho jsou tu pro nás právě dentální hygienistky a nebo zubní lékaři, protože při volbě nesprávné velikosti si můžeme spíše ublížit, než pomoci. 

Na trhu je ale i několik druhů mezizubních nití

  • Voskovaná - tato nit je lehce potažená voskem, a do mezizubního prostoru hezky proklouzne. Tato nit je vhodná pro lidi, kteří moc zkušeností nemají.
  • Nevoskovaná - Ta je pro lidi, kteří s ní již umí pracovat. Je rozhodně účinější, než nit voskovaná.
  • Fluoridovaná - Nit je po celém povrchu fluoridovaná a je dobré ji používat, pokud už nějaké mezizubní kazy máme.
  • S mentolem - Tato nit nám dokáže zpříjemnit čistění, protože při používání cítíme mentolovou příchuť.
  • Speciální - Mezi ně se řadí superflossy a flosspiky.

Samozřejmě je možné koupit nit, která má více vlastností - není tedy problém sehnat nit, která je voskovaná s příchutí mentolu nebo nevoskovanou, mentolovou s fluoridy. 

Dentální nitě s dají ještě rozdělit na:

-Přírodní

-Polyamidové

-Nylonové

-Teflonové

-S různou povrchovou úpravou

Jakou zubní nit vybrat?

Superfloss s používá v případě, když máte v ústech rovnátka nebo některou fixní náhradu - může se jednat můstky či korunky. Je to speciální nit, která má konce zpevněné, aby šla jednoduše zavést a uprostřed je širší, ale jemnější.

Flosspik je nástroj, který má velice snadné užívání, jelikož je to zubní nit, která je připevněná mezu dvěma plastovými konci. Nemusíte tedy zubní nit zdlouhavě namotávat na prsty.

Flosspiky nabízejí i různé pouzdérka, do kterých si ho můžete vložit a tím pádem mít vždy s sebou vždy skvělého pomocníka. Po obědě není tedy problém zaběhnout na toaletu a během mžiku se zbavit například jídla, které nám mezi zuby uvízlo. 

K tomuto článku není otevřena diskuze