Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Zubní kazy / foto: Pixabay

Jak se vyhnout zubním kazům?

Pouhá myšlenka na zvuk zubařské vrtačky vyvolává v nejednom z nás pocity srovnatelné snad jen s těmi, které zažíváme při sledování hororových filmů.

Na rozdíl od jejich typických zápletek je ale zubní kaz skutečně masově rozšířeným onemocněním, se kterým se v menší či větší míře setká na 90 % obyvatelstva. Co to zubní kaz je, jak vzniká a jakým způsobem se proti němu můžeme bránit? Rozhodně se nejedná o nic složitého. V boji s ním potřebujeme především pevnou vůli a pečlivost.

Vznik zubního kazu

Bakterie, usazující se na našich zubech, produkují jako součást svého metabolismu i poměrně agresivní kyseliny, které postupně rozpouští tvrdou zubní sklovinu. Čím déle se tak děje, tím hlouběji toto narušení proniká, a nakonec může zubní kaz postihnout až zubní nerv.

Z výše uvedeného také plyne, že lidé svádějící své zubní kazy na dědičnost, si realitu trochu ohýbají. Genetické faktory sice mohou mít vliv na odolnost skloviny, pravda je ale taková, že na čistém zubu se zubní kaz sám od sebe neobjeví. Pravou příčinou zubního kazu je vždy zubní plak, a z toho také jasně plyne způsob, kterým se před jeho vznikem bránit.

Prevence vzniku zubního kazu

Spolehlivou obranu před zubním kazem představuje pravidelná, pečlivá a správně prováděná zubní hygiena. Jejím základním pilířem je pravidelné čištění zubů, tomu bychom se měli věnovat alespoň dvakrát denně, lépe však po každém jídle, především po tom sladkém. Pouhá četnost čištění ale sama o sobě nestačí a je třeba dát si záležet také na dostatečné délce čištění, kvalitním kartáčku a správné technice. Je také potřeba věnovat se i obtížně přístupným místům jako jsou mezizubní prostory.

K úspěchu v boji se zubním kazem vede jen již v úvodu zmíněná pevná vůle, která nám nedovolí čištění vynechat nebo ošidit. Jen tak můžeme znemožnit bakteriím při narušování našich zubů uspět!

K tomuto článku není otevřena diskuze