Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Zázvor / foto: shutterstock

Jednoduchý návod, jak vypěstovat domácí zázvor

O blahodárných účincích zázvoru toho již bylo napsáno mnoho. Věděli jste však, že si jej můžete zasadit a sklidit z pohodlí svého domova?

Zázvor se k nám rozšířil z Asie, kde je odjakživa považován za jedno z nejdůležitějších koření asijské kuchyně. Kromě toho vyniká celou řadou léčivých účinků a je prokázáno, že jeho každodenní konzumace posiluje obranyschopnost organismu. Pokud jste však zvyklí kupovat ho v obchodě, určitě se často setkáváte se seschlými úlomky, které už na pohled nevypadají příliš vábně. Ideálním řešením je proto pěstování vlastního zázvoru, pro které právě nastává ideální období.

Jaké pozitivní účinky má zázvor na lidský organismus?

Konzumace oddenků této rostliny se používá při nevolnostech různého druhu. Budoucí maminky, které trápí časté těhotenské nevolnosti nedají dopustit na uklidňující zázvorová lízátka, které jim od jejich nepříjemných stavů alespoň na chvíli dokáží pomoci. Lidé trpící dlouhodobě zažívacími obtížemi či žaludečními problémy potvrdili, že se jejich trávení upravilo po každodenní pravidelné konzumaci zázvoru. Kromě toho má tato nenápadná rostlinka také silné protizánětlivé účinky, zmírňuje bolesti kloubů a také menstruační bolesti.

Jak si vypěstovat vlastní zázvor?

Domácí pěstování zázvoru je jednoduché a potřebovat k němu budete běžně dostupné vybavení. Ideální doba, kdy s výsadbou začít, je právě ke konci zimních měsíců. Důležité je, aby se vám podařilo sehnat čerstvý kořen zázvoru se vzešlými pupeny. Dále si připravte květináč či jakoukoliv keramickou mísu o průměru alespoň 20 cm, který naplňte kvalitní zeminou. Postupujte v následující bodech a přibližně za 9 měsíců se budete moci pochlubit vlastním zázvorem.

1. Kořen zázvoru nejprve nechejte namočený přes celou noc ve vodě.

2. Uřízněte kořen nejméně 5 cm od pupenu vsaďte jej do připravené půdy pupenem vzhůru.

3. Řádně zalijte.

4. Zpočátku můžete sadbu ponechat na slunci, jakmile však vyraší první oddenky, přeneste ji na stinné místo.

5. Každý den rostlinku zalévejte vodou pokojové teploty do spodní misky.

6. V případě potřeby vzrostlý zázvor průběžně přesazujte do většího květináče.

 

Jakými způsoby může být zázvor konzumován?

Zázvor můžete konzumovat v podobě zázvorového čaje či rozličných zázvorových nápojů, oblíbený je též zázvor nakládaný či kandovaný. Dále jej lze přidávat jako koření do různých pokrmů včetně dezertů a možná nevíte, že existuje i zázvorové víno nebo zázvorová káva.

Jednoduchý návod, jak vypěstovat domácí zázvor

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!