Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kohoutková voda / foto: shutterstock

Proč pít raději vodu z kohoutku než balenou vodu?

Také máte pocit, že voda kupovaná v obchodech musí být kvalitnější než ta, která vám doma teče z vodovodního kohoutku?

Prodej balené vody je označován za skvělý marketingový tah, který přiměl lidi kupovat něco, co mají doma téměř zadarmo. Stačila jen trefně mířená reklamní kampaň, která většinu lidí přesvědčila ke koupi něčeho, co by je donedávna koupit ani nenapadlo. Od té doby se plastové obaly naplněné vodou prodávají jako na běžícím páse a lidé za ně s přehledem platí až 2 000 krát vyšší cenu, než za obyčejnou vodu z kohoutku. Cenový rozdíl není ale jediným negativem, který balenou vodu doprovází. Mnohem závažnější jsou zdraví škodlivé látky, které se z plastových lahví uvolňují a pitím vody se dostávají do našeho organismu. Shrňme si tedy hlavní body, které jasně mluví pro odložení plastové lahve a návratu k vodě z kohoutku.

Cena

Náklady na spotřebu vody v plastových lahvích jsou asi 2000 krát vyšší než u domovní vody. V případě čtyřčlenné rodiny jde o částku 15 000 Kč, kterou její členové za rok propijí v balených vodách. A to počítáme s variantou nejlevněji dostupných balených vod. Pokud by rodina vyžadovala speciální vody obohacené například o minerály, částka může být až několikanásobně vyšší.

Zdravotní rizika

Nedávné studie jasně potvrzují, že voda z kohoutku má příznivější účinky na lidský organismus.  Nejenže bývá mnohem více a častěji analyzována a testována, ale hlavně u ní nedochází ke kontaminaci mikroplastickými částicemi, které jsou součástí plastové lahve. Za vše mluví pokus, při kterém jedna rodina dostávala tři týdny veškeré potraviny jen ve skle. Nic nepřišlo do kontaktu s plastem. Další rodina jedla jen to, co bylo zabalené v plastu. Po třech týdnech rodina, která nepřišla do kontaktu s plastem, neměla v moči žádné škodlivé látky.

Ekologický dopad

Kromě lidského zdraví představuje vážný problém globálních rozměrů také množství odpadu, který spotřeba plastových lahví vyprodukuje. V roce 2015 již překročil hodnotu 300 milionů tun a v současné době celosvětová roční produkce odpadu z plastových lahví váží téměř stejně jako celé lidstvo. Pokud se někdo utěšuje možností recyklace, tak vězte, že podle výzkumu National Geographic se na každých šest použitých plastových lahví recykluje pouze jedna.

Proč pít raději vodu z kohoutku než balenou vodu?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!