Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Premenstruační syndrom / foto: shutterstock

Otravný pravidelný návštěvník zvaný premenstruační syndrom

PMS nebo-li premenstruační syndrom znepříjemňuje život pravidelně každý měsíc až sedmdesáti procentům žen a dívek.

Obecně řečeno jde o kombinaci tělesných a psychických příznaků, které se objevují u žen po ovulaci a trvají až do menstruace. V tomto období klesá hladina estrogenů a vzrůstá hladina progesteronu a určitou dobu trvá, než se jejich koncentrace v krvi ustálí. Dojde-li k nerovnováze, PMS se začne projevovat.

U většiny žen se premenstruační syndrom projevuje obdobně. Jsou podrážděné, náladové, lítostivé až plačtivé. Trpí na bolesti hlavy nebo závratě. Mají nutkání se přejídat či plácat páté přes deváté. Mohou trpět napětím v prsou až bolestmi, taktéž bolestmi v podbřišku a v zádech. Jsou unavené, nesoustředěné, trpí poruchami spánku. Některé ženy může v tomto období provázet průjmy, jiné zácpa.

Víte, že se tomuto syndromu říká také syndrom 150 obtíží? Ono to při tom výčtu, který není zdaleka celý, celkem sedí.

Jak obtíže během tohoto období zmírnit?

Někteří lékaři na stabilizaci hormonální hladiny doporučují antikoncepci. Spoustu žen ale nechce či nemůže hormonální antikoncepci užívat. Musí tedy hledat jiná řešení a na každou ženu může účinkovat něco jiného.

Základem je určitě správně vyvážený jídelníček. V období těsně před menstruací je důležitá strava bohatá na ovoce, zeleninu, celozrnné pečivo a potraviny obsahující hořčík a vitamin E. Minimálně požívejte kávu a alkohol, jelikož tyto nápoje hořčík z těla vyplavují. Nezanedbávejte pitný režim, méně solte a slaďte.

Účinný je také pohyb, zejména se doporučuje jóga či cviky na správné postavení pánve a bederní páteře.

Pomoc můžete hledat i mezi bylinkami, například v kontryhelu, heřmánku, mátě či maliníku. Psychické obtíže může zmírnit třezalka či meduňka. Při trávicích obtížích vyzkoušejte kmínový odvar.

Na zmírnění potíží způsobených PMS lze také zkusit vhodná homeopatika.

Musíme se smířit s tím, že premenstruační syndrom z našeho života úplně nevyženeme, ale můžeme jeho otravné působení alespoň zmírnit.

Otravný pravidelný návštěvník zvaný premenstruační syndrom

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!