Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Svrab / foto: shutterstock

Proti svrabu je potřeba začít bojovat včas

Svrab u člověka způsobuje roztoč zákožka svrabová, která se z člověka na člověka přenáší i běžným denním stykem. K úpornému svědění dochází zejména v noci, kdy se nemocný zahřeje a kdy je zároveň parazit nejaktivnější.

Jak se můžete svrabem nakazit?

Častějším způsobem přenosu nákazy je používání stejného ložního prádla a oblečení jako nakažená osoba. V uzavřených kolektivech, například v mateřských školkách či domovech pro seniory dochází často k epidemiím svrabu,  kdy se v krátkém čase nakazí i několik desítek lidí najednou. Pravděpodobnost přenosu choroby stoupá s počtem roztočů  pod kůží nakaženého. Vzhledem k tomu že inkubační doba svrabu je přibližně 20 dní, zdroj nákazy se detekuje již jen těžko. 

Máte příznaky svrabové infekce?

Pro svrab je charakteristické úporné svědění všech částí těla zejména meziprstních prostor rukou, podpaží, loktů, zápěstí, ale i hýždí a genitálií.  Svědění je velice často nesnesitelné proto dochází k intenzivnímu škrábání kůže, které stav nemocného ještě více zhoršuje. V některých případech se objeví alergická reakce, mezi projevy patří zhrubnutí kůže, výskyt velkých postižených ploch či různé krvavé boláky.

Co dělat zjistíte-li, že máte svrab?

V první řadě je potřeba navštívit lékaře, který určí přesnou diagnózu a nastaví vhodnou terapii. Moderní způsoby léčby svrabu jsou velice účinné, jejich hlavním prostředkem je permethrin, kterým si nemocný natře tělo a nechá působit alespoň 8 hodin. Aby byla léčba stoprocentně účinná je potřeba tuto terapii a opakovat po uplynutí zhruba týdne až 14 dnů. Dalším prostředkem pro léčbu svrabu je síra, která je méně chemicky toxická než permethrin,čekání na její účinky je ale delší. Její výhoda spočívá v tom, že ji mohou použít i těhotné ženy a malé děti. Při léčbě napadení svrabem je také potřeba dodržovat náročná každodenní opatření. Je naprosto nutné měnit denně ložní prádlo, veškeré oblečení, nesedat si opakovaně na čalouněný nábytek. A samozřejmě vše důkladně žehlit. Zákožku svrabovou likviduje právě vysoká teplota. Vyžehlené věci by se neměly používat alespoň po dobu tří dnů, kdy ještě existuje šance na vylíhnutí nových zákožek z vajíček, která přežila vysoké teploty.

Proti svrabu je potřeba začít bojovat včas

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!