Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Péče o pleť / foto: shutterstock

Látka Retinol pomáhá k mladistvější pleti

O retinolu a jeho pozitivním vlivu na pleť jsme jistě už všechny slyšely, jen si možná spousta z nás není jistá, kdy s retinolem začít a jak ho vlastně správně používat, abychom pleti neuškodily.

Retinol je forma vitamínu A, který se používá k léčbě specifických kožních problémů, jako je náchylnost k rozšířeným pórům a akné, či na zralou pleť. Nachází se v mnoha různých kosmetických produktech, ať už pro podporu omlazení pleti, pro rozjasnění a
sjednocení barevného tónu, jako jsou pleťové krémy, séra, jednotlivé vitamínové kapsle nebo oční krémy.

Aktivuje proces obnovy pokožky a může být skvělým prvotním prostředkem k ošetření kůže před chemickým peelingem či jiným léčebným postupem.

Retinol je jednou z nejžádanějších složek v kosmetickém průmyslu díky svému exfoliačnímu účinku, který vyhlazuje strukturu pokožky a dodává jí přirozený lesk. Má rovněž antioxidační vlastnosti a podporuje tvorbu melaninu, čímž brání pigmentaci.

Kdy začít uvažovat o aplikaci retinolu?

S retinolem začněte v době, kdy na sobě zpozorujete první známky stárnutí, tedy tehdy, zaregistrujete-li, že vaše pokožka již není tak pružná jako bývala, tvoří se jemné linky a vrásky či pigmentové skvrnky. Kolem třicátého roku produkce kolagenu klesá a retinol dokáže zvýšit jeho produkci. Pokožka se tak opět stane pružnější a rozjasněná.

Jak retinol správně používat?

Pokud jste retinol zatím nikdy nezkoušeli, napoprvé si vyberte retinolový produkt s nižší koncentrací. Vhodné je sérum nebo noční krém. Při první aplikaci naneste na pleť minimální množství, opravdu to nepřežeňte. Retinol nanášejte večer na vyčištěnou pleť v podobě krému či séra. Vyhněte se okolí očí a nosních dírek, kde je pleť citlivější. Dále pokračujte s běžným nočním, hydratačním a očním krémem.

Retinol nikdy neaplikujte ráno. Pleť je po aplikaci velice citlivá na sluneční záření. Pokud byste přeci jen retinol ráno použili, naneste poté na pleť krém s co nejvyšším UV faktorem. Krém s UV faktorem používejte i tehdy, používáte-li retinol večer. Vaše pleť se opravdu stane citlivější vůči slunečnímu záření.

Pokud s retinolem plánujete začít, teď na podzim a v zimě je ideální doba. Sluneční paprsky již nejsou tak nebezpečné a vaše pleť si může na produkt pomalu zvykat. Retinol neaplikujte denně, ale stačí tak dvakrát, třikrát za týden. Postupně lze intervaly zvyšovat, ale nikam nespěchejte. Pokud byste si pleť podráždily větším množstvím přípravku, může dojít k zarudnutí  a olupování šupinek kůže. Buďte proto opatrné.

Na co si dát pozor při koupi retinolového produktu?

Obal produktu je velmi důležitý. Retinol je citlivý na vzduch i světlo, což znamená, že produkt musí být uložený v tmavém obalu s pevným uzávěrem. Na základě typu vaší pleti vybírejte texturu retinolu. Pro suchou pleť je vhodný krém, pro normální a mastnou spíše séra či gely. Záleží také na vašem pocitu, který produkt vám bude příjemnější a lépe vám sedne. Pro nejlepší účinky kombinujte retinol s dalšími produkty podporujícími omlazení pleti, jako jsou antioxidanty, látkami podporujícími obnovu pleti, jako je niacinamid a hydrataci, jako je kyselina hyaluronová. Naopak se retinol nemusí snést s kyselinou salicylovou nebo glykolovou. Nemusí to platit vždy, záleží na citlivosti vaší pleti. Ale myslete na to, že by vaše pleť nemusela zareagovat příznivě.

Jelikož k obnově kůže dochází zhruba po 28 dnech, dříve účinky retinolu určitě neočekávejte. Vaše trpělivost však bude odměněna.

Látka Retinol pomáhá k mladistvější pleti

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!