Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Rakytník / foto: shutterstock

Rakytník řešetlákový je vitamínovou bombou mnoha podob

Rakytník řešetlákový nebo také úzkolistý je opadavá dřevina z čeledi hlošinovitých, která tvoří trnité keře nebo menší stromky s nažloutlými květy a oranžovými plody. Právě ty v sobě skrývají učiněný poklad.

Rakytník je široce pěstován v Evropě a Asii. U nás se pěstuje jako ovocná a okrasná rostlina a jeho kyselé plody si získávají čím dál větší oblibu. Je cenný pro vysoký obsah vitamínu v plodech i léčivé schopnosti jeho olejových složek. Uplatnění nachází rakytník také ve veterinární medicíně. Využít lze nejen plody, ale také listy i dřevo.

Oranžovými kuličkami proti chřipce i depresi

Rakytník je výjimečný svým vysokým obsahem vitamínu C v plodech. Pro pokrytí denní dávky stačí zkonzumovat 10 bobulí. Dále rakytník obsahuje omega-7-mononenasycené mastné kyseliny, především kyselinu  palmitoolejovou, která se v přírodě vyskytuje pouze velmi vzácně. Z dalších důležitých látek jmenujme kyselinu listovou, karotenoidy, vitamíny B komplexu a dále vitamíny D, E, A, K. Rakytník obsahuje také stopové prvky jako železo, bór, mangan, třísloviny a sacharidy. Dále v něm najdeme alkaloid hyppophein, který se v lidském těle přeměňuje na hormon serotonin a ten, jak je všeobecně známo, je významným bojovníkem s depresemi.

Rakytník řešetlákový

Za pravidelný přísun rakytníku vám tělo poděkuje

Rakytník se vyznačuje spoustou blahodárných účinků pro naše tělo. Má antioxidační účinky, působí detoxikačně, podporuje imunitu, snižuje stres i cholesterol. Má protinádorové účinky, zevně působí hojivě, vykazuje antibakteriální a antimikrobiální účinky, pozitivně ovlivňuje trávicí trakt i kardiovaskulární systém, potlačuje dermatitidy, vyznačuje se protizánětlivými a hepatoprotektivními účinky. Dokáže také chránit buňky před radioaktivním zářením. Rakytníkový olej velmi dobře regeneruje pokožku při spáleninách i při radiačním záření. Účinný je rovněž při léčbě omrzlin a ekzémů.

Ničí bakterie a upravuje trávení

Výše jsou zmíněné baktericidní účinky rakytníku. Dokáže se totiž velmi dobře poprat například se zlatým stafylokokem nebo hemolytickým streptokokem. Olej z rakytníku významně zpomaluje rozvoj žaludeční bakterie Helicobacter pylori, která je příčinou vzniku žaludečních vředů.

Rakytník by se však neměl užívat při aktivních zánětech žaludku, slinivky a jater. U velmi citlivých osob může užitá šťáva i olej vyvolat zvracení nebo bolest žaludku. Také olej či masti nejprve vyzkoušejte na malé ploše pokožky.

Rakytníkový olej

Rakytníková medicína má mnoho podob

Jak rakytník konzumovat kromě zobání plodů, což díky kyselé chuti není to nejlákavější? Vyjma rakytníkového oleje, rakytníkové šťávy, nebo smoothie s rakytníkem se můžeme setkat i s rakytníkem ve formě prášku nebo s lyofilizovaným rakytníkem. Ten najdete v obchodech se zdravými potravinami a jde o plody sušené mrazem. Rakytník v prášku lze přidávat do smoothie, kaší nebo jogurtů. Dát si můžete také rakytníkovou marmeládu, čaj nebo plody přidávat do různých receptů na dezerty.

Jak vidíte, rakytník je nejen krásný keř, ale také velmi významná zásobárna důležitých látek pro naše tělo.

Rakytník řešetlákový je vitamínavou bombou mnoha podob

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!