Ideální variantu většinou představují komplexní sacharidy, jejichž energie se uvolňuje postupně, ale své opodstatnění mají i rychlé cukry. Zejména ty přijaté ve snídani. Hladina glykogenu je po spánku velice nízká a hrozí, že dojde k nežádoucímu odbourávání svalových bílkovin. Seznamte se se specifickými vlastnostmi jednotlivých zdrojů sacharidů.
Rychlé sacharidy
Za rychlé jsou považovány ty sacharidy, ze kterých se uvolní do krve energie takřka okamžitě. Obecně lze říct, že během dne, kdy máte nízkou tělesnou aktivitu, je velký obsah rychlých sacharidů spíše na obtíž - nespotřebujete je a hrozí, že se vám uloží do tukových zásob. Nicméně ráno při nastartování organismu menší množství nejenže neuškodí, ale naopak pomůže odvrátit odbourávání svalových bílkovin. K nejběžnějším cukrům, které najdete ve snídaňových cereáliích patří řepný a třtinový cukr.
Řepný cukr
Řepný cukr se vyrábí z cukrové řepy (Beta vulgaris) pěstované v Evropě, a proto se jedná o nejběžnější a zároveň nejlevnější sladidlo na starém kontinentu. Je vhodný pro všechny, kteří netrpí diabetem, jsou aktivní a relativně zdraví. Ale i tak platí, že by měl být řepný cukr přidávaný do cereálií s mírou. Obecně lze říci, čím nižší obsah cukru mají, tím lépe. Přisladit si je můžete vždycky.
Cukr třtinový
Třtinový cukr se získává z třtinovce cukrového (Saccharum officinarum), který připomíná mohutnou trávu nebo dokonce bambus. Jeho stébla se zpracovávají lisováním a sladká šťáva se skládá převážně ze sacharózy a z malého množství fruktózy a glukózy.
Třtinový cukr není výrazně „zdravější“ než ten řepný. Pořád se jedná o sacharózu. A rozhodně neplatí, že čím je tmavší, tím je lepší. Na trhu seženete i tmavé, karamelem barvené, krystaly třtinového cukru. Z nutričního hlediska je nejlepší variantou sušená šťáva zvaná sucanat, která se skládá z cukru a melasy obsahující také vitaminy a minerály, jako je vápník, železo a sodík. U cereálií slazených sucanatem, máte jistotu, že tělu dodáte kromě sladké chuti i zdraví prospěšné látky.
Sladidla
Sladidla jsou náhražkou cukru u výrobků, kde je vyžadovaná sladká chuť, ale zároveň nesmí obsahovat sacharózu nebo jiný cukr. Sladidla typická pro nápoje se do snídaňových cereálií nehodí. Vhodnější variantou je sukralóza vyrobená z cukru. Je velice sladivá a přidává se v malém množství. K dalším kvalitním sladidlům patří xylitol neboli březový cukr, který se v přírodě se běžně vyskytuje, a navíc nezpůsobuje zubní kaz.
Sladká vláknina
Některé druhy vlákniny mají také nasládlou chuť. Pod pojmem vláknina se skrývá široká skupina látek, v níž najdete i takovou, která je nasládlá. K typickým příkladům patří inulin, rozpustná vláknina, kterou lidské tělo nedokáže rozložit, ale jen částečně rozštěpit. Vytvoří z ní gel zvyšující viskozitu střevního obsahu a zpomalující resorpci glukózy. Gel pak v těle působí jako prebiotikum = potrava pro střevní mikroflóru.
Pokud sháníte zdravé snídaňové kaše, müsli, lupínky nebo vločky, vyzkoušejte značku Semix, která nabízí velký výběr cereálií i v bezlepkové variantě.
K tomuto článku není otevřena diskuze