Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Léčba cukrovky / foto: shutterstock

Nevidomý chlapec z Brna zvládá cukrovku díky mobilní aplikaci

Šestnáctiletý pacient Benjamin z Fakultní nemocnice Brno je první v České republice, který jako nevidomý s diabetem používá mobilní inzulínovou pumpu pro kontinuální dávkování inzulinu s okamžitou možností zvýšení nebo snížení podávané dávky.

Oproti terapii inzulinovými pery se rapidně snižuje počet vpichů do těla. Perem je nutné aplikovat inzulin několikrát denně, což je poměrně zatěžující, a to jak pro samotné tělo pacienta, tak i pro jeho každodenní život, zvlášť pak u nevidomého člověka. „Když jsem se s mobilem naučil pracovat, tak jsem měl zprvu problémy, ale jakmile jsem se v aplikaci vyznal, objevil jsem všechny její výhody,“ říká pacient Benjamin.

Díky mobilní pumpě dochází ke vpichům cca 1x za 2 až 3 dny, což je ve srovnání s jeho minulou léčbou naprostý posun vpřed.

Inzulinová pumpa

 „Proto můžeme říci, že se jedná o další posun v léčbě diabetu, která je zejména pro nevidomého chlapce velkou pomocí. Benjamin je úplně bezproblémový pacient, se kterým se výborně spolupracuje. Toto zařízení omezí počet vpichů do těla a to velice zásadně. Terapie pomocí inzulinové pumpy stojí na pomyslném vrcholu léčby diabetu,“ uvedla MUDr. Klára Hájková z Pediatrické kliniky FN Brno a LF MU.

„Dle našich informací je Benjamin pravděpodobně prvním nevidomým pacientem na IP v České republice a je zářným příkladem toho, že když je člověk motivovaný, neexistují pro něj překážky. Pokud se k tomu připojí podpora ze strany lékaře a nejbližšího okolí, pravděpodobně není důvod, proč by nevidomí lidé nemohli za pomoci vhodných technologií inzulinovou pumpu ovládat. Pravdou je, že edukační proces na ovládání inzulinové pumpy je mnohem náročnější než u běžných pacientů. Ve výsledku se ale vynaložené úsilí bohatě vrátí spokojeností a lepší kvalitou léčby. Budeme rádi, když této komunitě pomůžeme vylepšit život s inzulínovou pumpou,“ řekl Ing. Petr Vrchota z firmy MTE v Brně, která zařízení vyvíjí.

Jak zařízení vlastně funguje?

V České republice se indikuje převážně pro pacienty s diabetem I. typu. Předností (pro někoho to ale může být současně záporná vlastnost) je nepřetržité propojení pumpy s tělem prostřednictvím infuzního setu. Výhodou je kontinuální dávkování inzulinu s okamžitou možností zvýšení nebo snížení podávané dávky. Oproti terapii inzulinovými pery se rapidně snižuje počet vpichů do těla (perem několikrát denně, na pumpě 1x za 2 až 3 dny). Inzulinovou pumpu je možné na omezenou dobu také odpojit a odložit (plavání, některé sporty/aktivity a podobně), čímž se pro někoho vyrovnává úvodem zmíněná nevýhoda.

Potřeby diabetika

Pacient kontroluje svou glykémii pomocí glukometru několikrát denně, případně má možnost používat některý z typů kontinuální monitorace. V takovém případě získává přibližně každých 5 minut aktuální informace o své glykémii a může na ně ovládáním inzulínové pumpy okamžitě reagovat.

Jak probíhá dávkování inzulínu do krve?

Zařízení dodává nepřetržitě 24hodin denně do těla inzulín. V pumpě je naprogramován tzv. bazální profil, který se stará o dodávku inzulinu pro potřeby těla. Dodávané množství se liší v průběhu dne a každý pacient má bazální profil nadefinovaný specificky podle svých potřeb.

Pacient dále musí sám manuálně pokrývat podáním Bolusových dávek množství sacharidů, přijatých v jídle. K výpočtu Bolusu může využít Bolusový kalkulátor, který je součástí pumpy nebo aplikace v telefonu.

Dále musí umět reagovat na nenadálé zvýšení nebo snížení glykémií z důvodů nemoci, sportování, výdeje energie nebo stresu. V takových okamžicích si podává tzv. korekční bolus, dočasně zvyšuje nebo snižuje hodnoty nastavení bazálního inzulínu, případně na potřebnou dobu zcela vypíná dodávku inzulinu.

Pacient může svou pumpu ovládat nejen prostřednictvím mobilního telefonu, ale také přímo na pumpě pomocí ovládacích tlačítek a informací na displeji pumpy.

Nevidomý chlapec z Brna zvládá cukrovku díky mobilní aplikaci

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!