Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Sinice / foto: shutterstock

Sinice útočí na vodní plochy také letošní léto

Neodradí vás zelená barva vody od úlevného osvěžení v parných dnech? Pozor, ve vodě se kromě méně nebezpečných řas mohou množit také škodlivé sinice.

Sinice jsou organismy příbuzné bakteriím (cyanobakterie). Mohou vystoupat na hladinu vody a hromadit se v milionech částečkách, které vypadají někdy jako zelená krupice, jindy třeba jako hromádka jehličí. Tomuto seskupení se říká vodní květ sinic.

Toxické vodní nebezpečí

Sinice obsahují látky, které mohou způsobovat alergii. Potom záleží na jedinci, který se ve vodě znečištěné sinicemi koupe, jak je citlivý, jak dlouho ve vodě setrval a podobně. Mezi potíže způsobené sinicemi se řadí zarudnutí očí, pálení očí, rýma, slabá nebo silnější vyrážka. Dále se mohou objevit střevní a žaludeční obtíže, bolesti hlavy, což už můžeme řadit mezi lehčí formu otravy. Sinice totiž obsahují také toxiny. Silnější projevy hrozí především u dětí, které se častěji než dospělí vody nalokají. Díky jejich nižší hmotnosti dochází k silnějším projevům obtíží a může dojít i k jaternímu poškození.

Voda a sinice

Jak poznat vodu zasaženou sinicemi

Můžeme nějakým způsobem my laici poznat, zda voda obsahuje pouze řasy nebo i sinice? 
Stačí nám naplnit průhlednou plastovou láhev s úzkým hrdlem až po vrch vodou a nechat ji odstát na světle alespoň 20 minut. Pokud se na hladině objeví zelený kroužek tvořený organismy, které nám budou připomínat zelenou krupici nebo sekané jehličí, obsahuje voda pravděpodobně sinice. Pokud se voda rovnoměrně zakalí nebo se zákal objeví u dna, půjde o méně škodlivé řasy. Řasy mohou vyvolat obtíže především u citlivějších jedinců a ne v takové míře jako sinice.

Buďte tedy na sebe opatrní, ať si léto neznepříjemníte zdravotními obtížemi, kterým se můžete vyhnout. Pokud pozorujete, že sinice vytváří na hladině vodní květ, měli byste se pro své bezpečí raději koupání v takové vodě vyvarovat.

Sinice útočí na vodní plochy také letošní léto

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!