Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Porod / foto: shutterstock

Dítě lze porodit snadno a bezbolestně. Stačí ovládat několik jednoduchých postupů

Většina lidí v civilizovaných zemích má porod spojen s bolestí anebo alespoň velkou mírou nepohodlí. Přitom to tak vůbec být nemusí.

Stresové hormony porod zpomalují

Jestliže se žena porodu obává, její tělo začne ve zvýšené míře vyplavovat stresové hormony, které naopak postup celého porodního procesu zpomalí. Děloha tak není schopna správně pracovat a výsledkem je v mnoha případech císařský řez. Ten nepřidá na sebevědomí matce ani na zdraví novorozenci. Proto je potřeba, aby u porodu fungoval doprovod, ať již v podobě duly nebo partnera, jehož hlavním úkolem je odklonit strachy a zásahy lékařů od rodící ženy a dopřát jí hluboký zážitek v souladu s jejím miminkem.

Příprava na porod

Řešením je hypnoporod

Jde o způsob vedení porodu, který v nejvyšší možné míře uplatňuje přirozené fyziologické procesy ženského těla a díky tomu umožňuje ženám prožít porod snáze, rychleji a radostněji. Základem je vytvoření příjemného uvolňujícího prostředí a ohledy vůči rodící matce i miminku. Je zajímavé, že většina přírodních národů porod vnímá jako něco přirozeného. Ani je nenapadne ženy při něm oddělovat od zbytku společenství a dělat z porodu záležitost, která by ohrožovala jejich život. Pojem hypnoporod zavedl poprvé britský porodník Grantly Dick-Read na počátku 20. století. V současné době je propagátorkou této formy porodu především Američanka Marie F. Mongan, jejíž knihy, ale i názory se rozšířily do celého světa.

Novorozenec

Jak se hypnoporod liší od toho klasického?

V průběhu hypnoporodu se žena dostane do velmi uvolněného stavu označovaného jako autohypnóza. S klasickou hypnózou ale tento stav moc společného nemá, jde spíše o maximální uvolnění těla i ducha. Do stavu autohypnózy může žena kdykoliv přejít anebo z něho opět vyjít, je-li to nutné. Obecně je ale dobré, setrvává-li v něm v průběhu celého porodu. Celý tento proces je spojován s využitím relaxačních technik a způsobů dýchání, které je potřeba nacvičit již v průběhu těhotenství. Vhodné jsou také vizualizace a uklidňující hudba či aromaterapie. Výsledkem by měla být kontrola ženy nad celým průběhem porodu a přirozené uvolňování hormonů, jako například serotoninu, endorfinů, oxytocinu a dalších, které kromě navození skvělé nálady efektivně uvolní svalstvo a podpoří cestu děťátka na svět.

Dítě lze porodit snadno a bezbolestně. Stačí ovládat několik jednoduchých postupů

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!