Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Samovyšetření prsou / foto: shutterstock

Ani tvar, ani velikost, ale zdraví je to nejdůležitější

O samovyšetření prsů již určitě každá žena i dívka slyšela. Nepodceňujte ho a určitě se mu jednou měsíčně věnujte. Zabere vám pár minutek a může vám někdy doslova i zachránit život.

Jak samovyšetření správně provádět?

Prsa si vyšetřujte pravidelně jednou měsíčně nejlépe tak dva až tři dny po skončení menstruace. Pokud jste již prošla menopauzou, stanovte si určité datum a v ten den každý měsíc vyšetření provádějte.

Nejprve se postavte před zrcadlo se spuštěnýma rukama a sledujte symetrii prsů, tvar, zda nepozorujete nějakou změnu tvaru, vpáčení bradavky, výskyt pomerančové kůže, důlkovatění či vtažení kůže. Prsa si poté prohlédněte i se vzpaženýma rukama. 
Dále si prohmatejte obě podpaží. Nejlépe třemi prsty si poté prohmatejte prsa jedno po druhém. Zkontrolujte bradavky, zda nezpozorujete výtok, zarudnutí či loupání kůže.
Samovyšetření prsů proveďte následně i v leže na rovné podložce.

Pravidelným samovyšetřením prsů můžete objevit jakoukoliv změnu v samém počátku a to je velice důležité. Ve spoustě případů jde o benigní nálezy, ale pokud půjde o nádor zhoubný a bude objeven včas, jeho léčba se podle toho bude odvíjet a žena má rozhodně velkou šanci na úplné vyléčení. Proto je pravidelné samovyšetření prsů tak zásadní.

Samovyšetření prsou

Ultrazvuk a mamograf

Kromě samovyšetření můžete pro svou jistotu využít rovněž preventivní lékařské vyšetření ultrazvukem či mamografem. Ultrazvuk se využívá u žen do věku čtyřiceti let. U žen starších čtyřiceti let je vhodnější mamograf, protože struktura prsu je už trochu jiná a ultrazvuk by nemusel být dostačující.

Ultrazvukové vyšetření

Jaký nález může ukazovat na možný zhoubný nádor prsu?

  • Podezřelá může být každá bulka v prsu či v podpaží. Tento nález se může týkat nejen žen, ale i mužů. 
  • Změna tvaru prsu.
  • Důlky, vtažená kůže, změna barvy kůže a změna vzhledu kůže... může vypadat jako povrch pomerančové kůry.
  • Změny bradavky, její vpáčení, olupování kůže, přítomnost výtoku.
  • Nezvykle viditelné žíly.


Při jakémkoli podezřelém nálezu určitě kontaktujte lékaře a objednejte se na odborné vyšetření. Nepodléhejte strachu, vždy existuje možnost, že nález bude benigní. Strach vás nesmí paralyzovat natolik, abyste návštěvu lékaře odkládali.


Zdroje: 

https://www.mammacentrum-olomouc.cz/preventivni-pece

https://www.mojemedicina.cz/pruvodce-pacienta/diagnozy/zhoubne-nadory-prsu/8-priznaku-rakovinyprsu.html?gclid=CjwKCAjwq7aGBhADEiwA6uGZp7PLQVDxcqwZvOeO3f1Rr7cgJC6hRpEwJJuoNSQ2HXKxwOZaElOhlRoCGecQAvD_BwE

https://www.mamo.cz/cs/verejnost/mamograf-vs-ultrazvuk/

 

Ani tvar, ani velikost, ale zdraví je to nejdůležitější

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!