Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vitamín D / foto: shutterstock

Vitamin D3 lze doplnit i bez rizikového slunění

Říká se: „Kam nechodí slunce, tam chodí lékař.“ Jenomže, platí to i v době moderních vitamínů a doplňků stravy?

Přínos slunci byl vždy přisuzován zejména kvůli jeho schopnosti vytvářet v našem těle nepostradatelný vitamin D. Jenomže slunce umí ukázat i své negativní vlastnosti. Předně je ultrafialové záření příčinou jedné z nejzákeřnějších nemocí moderní doby – rakoviny kůže. Avšak nejen to. Stárnutí je dnes společensky téměř nepřípustné a právě slunce způsobuje stárnutí kůže. Nic se však nemění na tom, že D-čko, především vitamin D3, potřebujeme. Avšak získat jej ze stravy není snadné. Obsahují jej zejména živočišné potraviny, hlavně tučné mořské ryby (konkrétně rybí tuk). Ideální je jíst ve větším množství makrely, tuňáky a lososa, bohatým zdrojem jsou tresčí játra. Vitamín D obsahují i vejce, mléko, mléčné výrobky či hovězí játra.

Vitamín D

Zahrávat si s nedostatkem vitaminu D se nevyplatí

Jeho důležitost potvrzuje i to, že jej pediatři automaticky předepisují ve formě kapiček novorozencům. Ideální kombinací je vitamin D3 v kombinaci s vitaminem K2. Proč potřebujeme tyto vitamíny?

Vitamín D3 je důležitý pro udržení správné hladiny vápníku v našem organismu. Bývá přínosem pro zdraví našich zubů. Bez něj by nefungoval správně náš imunitní systém, ale ani naše svaly. Je odpovědný za správné dělení buněk, a i proto by neměl chybět ani ve stravě nastávajících maminek. D3 vitamin též příznivě ovlivňuje naši psychiku, a to i když se nám zrovna v některých ročních obdobích, či při dlouhodobě zamračeném počasí, příliš sluníčka nedostává.

A proč jej kombinovat s K2 vitaminem?

Tyto dva vitaminy jsou nerozlučnou dvojkou. K2 podporuje účinnost D3. Podílí se také na normální srážlivosti krve a zároveň udržuje i normální stav kostí. Vynikající formou vitaminu K2 je MK7 K2VITAL®DELTA od společnosti Kappa Bioscience. Kombinaci vit D3 a K2 MK7 nabízí Woldoshop.cz.

K tomuto článku není otevřena diskuze