Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vysoká teplota / foto: shutterstock

Rady našich babiček na rychlé snížení horečky

Nastalo období častých respiračních onemocnění, která jsou kolikrát doprovázena vysokými teplotami. Na sražení teploty můžeme sáhnout po lécích nebo využít rad našich babiček.

Kdy srážet teplotu

Teplotu, respektive horečku, bychom měli začít srážet až potom, co teploměr ukáže více jak osmatřicet stupňů. Je to dáno tím, že do té doby tělo a jeho imunitní systém samo bojuje s virem nebo nachlazením. Pokud teplota přesáhne již zmíněnou hranici, je třeba začít ji srážet. V první řadě je ovšem nutné pacientovi zajistit zvýšený příjem tekutin. U horečky snadno dojde k dehydrataci.

Léčba horečky
Léčba horečky – Zdroj: Shutterstock.com

Čím srazit horečku

Pokud teplota přesáhne 38,5 stupňů je vhodné podat paracetamol nebo ibuprofen. Tím snížíme horečku a omezíme další příznaky horečnatého onemocnění, jako je například bolest hlavy, bolest kloubů, dýchavičnost, zimnice, pocení, atd.

Na horečku podle našich babiček

První, co bychom měli udělat, abychom pacientovi snížili horečku, je že v místnosti řádně vyvětráme. Pacient by měl mít pohodlné bavlněné oblečení. Zajistíme dostatek tekutin, kdy jsou vhodné bylinkové čaje, minerálky a k tomu třeba ovoce. Citrusové plody jsou nejvhodnější, dodají rychle vitamín C. Na jídlo nemocný nejspíš nebude mít moc chuť, ale je nutné alespoň minimální příjem živin. Na to jsou nejlepší řídké kuřecí nebo hovězí silné vývary. Udržují hydrataci a dodávají potřebné živiny.

Vlažná sprcha je rychlý způsob jak pacientovi ulevit. Pokud se ale na sprchu necítí, přicházejí na řadu zábaly.

Sprchování a zábaly
Sprchování a zábaly – Zdroj: Shutterstock.com

Celkový zábal provedeme tak, že nemocného zabalíme od podpaží po kotníky do prostěradla nebo ručníku namočeném ve studené vodě. Po ohřátí zábalu, což je zhruba za patnáct minut, zábal opakujeme, dokud horečka neklesne pod třicet osm stupňů.

Velmi účinné jsou octové zábaly. Punčochy nebo ručníky namočíme do vody s octem ( na 500 ml vody asi 6 lžic octa). Takto namočené punčochy navlékneme na nohy, nebo ručníky omotáme kolem předloktí.

Asi nejoblíbenější metodou našich babiček na sražení horečky byly a jsou tvarohové zábaly. Do ponožky se dá tvaroh (kostka) a ponožky navlékneme. Tvaroh vytáhne horkost z těla.

Bylinný čaj
Bylinný čaj – Zdroj: Shutterstock.com

Nepodceňujte horečnaté stavy

Pokud vysoké horečky přetrvávají a teplotu se nedaří na delší dobu dostat pod kontrolu, je na místě vyhledat lékaře. Po celou dobu co nás trápí horečka, je nutné hodně větrat a dodržovat zvýšený pitný režim.

 

Zdroj:

https://living.iprima.cz/bydleni-ostatni-jak-snizit-horecku-klid-obklady-bylinkovy-caj-recepty

 

 

 

Rady našich babiček na rychlé snížení horečky

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!