Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Léčba pijavicemi / foto: shutterstock

Znáte léčbu pijavicemi? S čím vám pomůže hirudoterapie

Léčba pijavicemi je překvapivě úspěšná, pomáhá s různými neduhy a v současné době se opět dostává "do kurzu". Víte, s čím vám pijavice pomohou a jak to celé funguje? 

Kdy využít léčbu pijavicemi? 

Léčbu pijavicemi vám nejspíš běžný lékař nenaordinuje. Většinou se k ní lidé uchylují, když dávají přednost alternativním metodám léčení, nebo jim běžná léčba nezabírá a oni už si neví rady, co by vyzkoušeli. Abyste absolvovali přikládání pijavic, není nutné mít doporučení od praktického lékaře ani od specialisty. Stačí si najít patřičně služby a objednat se na zákrok. Možná bude třeba předem dojít na konzultaci, zda pro vás bude léčba pijavicemi vhodná. Umí pomocí s lecčím, ale také se v některých případech aplikovat nesmí.

Léčba nohy pijavicemi
Léčba nohy pijavicemi – Zdroj: Aasif Shafi / Shutterstock.com

S čím vám pijavice mohou pomoci? 

Pijavice dokážou pomoci od bolesti hlavy, deprese i vysokého tlaku. Hodně je využívají onkologičtí pacienti, kteří špatně snáší chemoterapie. Pijavice jim uleví. Pomohou i s pálením záhy, žaludečními vředy, endometriózou, cystami, myomy a dalšími ženskými potížemi. Tuto léčbu si chválí i ženy, kterým se nedařilo otěhotnět. Pijavice uleví i od bolestí kloubů, po operaci a výměně kloubů nebo při potížích s artrózou. Přikládání pijavic si pochvalují i lidé trpící depresemi a psychickými potížemi.

Léčba pijavicemi

Jak léčba pijavicemi probíhá? 

Pijavice se uchovávají v lahvích s vodou. Ty, které se použijí na chystanou proceduru, mohou být na běžné pokojové teplotě. Ostatní se chladí v lednici. Terapie trvá zhruba 40 minut až hodinu. Počítejte s tím, že vás nejprve lékař vyzpovídá, jaké problémy máte a také zjistí, zda nemáte nějaké kontraindikace. Pijavice se nesmí aplikovat u pacientů s akutní leukémií, s poruchou krvetvorby nebo u lidí s transplantovanými orgány. 

Nejprve vám lékař aplikuje pět pijavic, které se musí přisát. Pokud je snášíte dobře, může přidat postupně další. Pijavice se zakusují cca 1,5 milimetru do hloubky. Kousnutí nebolí, spíše jen štípne. Do rány vypouští pijavice léčivé enzymy a přírodní látky. Pomocí pijavic je v těle aktivován lymfatický systém. Krev je zředěná a rozpouští se krevní sraženiny i infekce. 

Při léčbě relaxujete, můžete jen tak v klidu ležet, nebo si třeba číst. Poté byste měli být po zbytek dne v tělesném klidu. Procedura se nejprve pětkrát opakuje a poté se opět konzultuje, jak vám pomohla a jak se bude postupovat dál. 

 

Zdroj:

https://www.pharmapoint.cz/zajimavosti/hirudoterapie-lecba-pijavicemi/

 

Znáte léčbu pijavicemi? S čím vám pomůže hirudoterapie

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!