Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Hendikepovaný sportovec / foto: shutterstock

Podpora hendikepovaných malých sportovců u nás nabírá na popularitě

Slyšeli jste už o nadačním fondu Emil? Pokud ne, jedná se o program pro hendikepované děti a mládež, které chtějí, ale nemohou sportovat.

Mnoho příběhů, které mají smutný začátek, ale nemusí mít smutný konec. Takových bylo a je mnoho. Rodiče jsou štěstím bez sebe, že se jim narodilo miminko a už si plánují, co všechno s ním budou dělat, až bude větší. Ale bohužel se objeví vrozená vada nebo úraz, který pro celou rodinu znamená zničující ránu. Aby se takové děti dostaly zpět do normálního života, potřebují cvičit tělo. K tomu ale potřebují často lékařské zákroky či speciální péči, která není hrazená.

Jedním z takových postižených kluků je malý Mikuláš, kterému byla diagnostikována dětská obrna. Přestože byl dříve upoután na invalidní vozík, poctivým cvičením se dnes už udrží na kolenou. Potřebuje pro další zlepšení speciální ortézy z Vídně, které pojišťovna neproplácí.

Dalším případem je malá Deniska, upoutaná na invalidní vozík, která by ráda lyžovala. A tak se vybírají příspěvky na pořízení a výcviku na monolyži, tedy vybavení, které by jí umožnilo sjíždět svahy.

Jiné děti měly naopak smůlu při narození, jako malý František. Porod byl těžký a způsobil, že mu odumřela čtvrtina mozku. Potřebuje tedy speciální rehabilitace, opět neproplácené pojišťovnou.

Dobrovolnické práce se pravidelně účastní i poslankyně parlamentu ČR Lucie Šafránková - zdroj: redaktoři magazin.cz

Takových dětí je u nás více, proto se nadační fond Emil snaží prostředky vybírat od dobrovolníků. Přispět je možné nejen penězi přes internetové stránky, ale i koupením vánočního punče na adventních trzích. Například v Brně je až do Vánoc v provozu stánek "103 punčů pro Emila", kde dobrovolníci prodávají nealkoholickou i alkoholickou variantu horkého punče. Dobročinného prodeje se účastnili dokonce i politici, jako je bývalý hejtman Bohumil Šimek, dnešní hejtman Jan Grolich, primátorka Brna Šárka Vaňková či poslankyně parlamentu ČR Lucie Šafránková.

A proč se fond jmenuje Emil? Podle smyšleného příběhu ptáčka Emila, který si při pádu z hnízda zlomil křídlo. Jelikož ovšem chtěl moc a moc znovu létat a nevzdal se, nakonec cvičením svého cíle dosáhl. Je to dobrý příklad pro děti, trpící nějakým hendikepem, aby se také nevzdávaly a svou vůlí se nakonec dostaly zpět do plnohodnotného života.

Zdroje:

(1) emilnadace.cz

(2) deník Brněnská Drbna

Podpora hendikepovaných malých sportovců u nás nabírá na popularitě

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!