Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Jaterní skvrny / foto: shutterstock

Po padesátce se vyskytují jaterní skvrny. Objevují se však na pokožce

S přibývajícím věkem musíme čelit mnoha tělesným a zdravotním změnám. A jednou z nich jsou i jaterní skvrny, které se nevyskytují na stejnojmenném orgánu, ale na naší pokožce. Pojďme si prozradit, jak se jich co nejrychleji zbavit.

Poškozená a nezdravá játra = jaterní skvrny?

Ne každá zdravotní potíž, která je pojmenovaná podle lidského orgánu, s ním musí také souviset. Jaterní skvrny jsou toho ukázkovým příkladem. Sice se dříve věřilo, že s játry souvisí, ale věda poté domněnku vyvrátila. Jaterní skvrny skutečně neříkají, že je funkce jater zhoršená. Tmavé skvrny tvořící se na nekrytých partiích podle vědců a lékařů vznikají vlivem nebezpečného sluníčka a jeho UV záření.

A když vezmeme v potaz to, že se světu ukazují v pozdějším věku, konkrétně v padesáti letech a dále, můžeme s klidným svědomím konstatovat, že jsou jedním z projevů stárnutí pokožky.

Jaterní skvrny
Jaterní skvrny – Zdroj: Shutterstock.com

Jaterních skvrn se můžeme zbavit – nebo?

Jelikož nejsou jaterní skvrny zrovna oku lahodící záležitostí, nabízí se otázka, jestli s nimi můžeme bojovat čili jestli se jich můžeme zbavit nebo ne. Podle dermatologů můžete problému pouze předcházet, respektive oddálit příchod jejich výskytu. A to konkrétně tím způsobem, že se budete pravidelně mazat ochrannými krémy, v nejlepším případě co dvě hodiny.

Bohužel má na jaterní skvrny vliv i genetika, která může naše pokusy o prevenci zmařit.

Důležitá je pravidelná ochrana pokožky
Důležitá je pravidelná ochrana pokožky – Zdroj: Shutterstock.com

Když se jaterní skvrny objeví

Nestihli jste prevenci a jaterní skvrny vám přidávají vrásky na čele? I když se jich pravděpodobně, tedy alespoň podle dermatologů, nezbavíte okamžitě a úplně, existují cesty vedoucí k jejich minimalizování. Bělící krémy aplikovatelné na skvrny nebo lasery, které rozbíjí melanin, jenž skvrny tvoří. To jsou cesty vedoucí ke znovu dokonale vypadající pokožce bez tohoto projevu stárnutí.

Dermatologové ale upozorňují na to, že jelikož se jedná o typický projev stárnutí, neměli bychom se domnívat, že je zcela eliminujeme nebo že se nám po zmizení znovu neobjeví. Spíše naopak. Jelikož je to projev stárnutí, musíme se smířit s tím, že se jednoho dne může znovu vyskytnout na naší pleti.

 

Zdroj:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/magazin-jaterni-skvrny-po-padesatce-proc-se-jim-tak-rika-a-lze-se-jich-zbavit-221506

Po padesátce se vyskytují jaterní skvrny. Objevují se však na pokožce

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!