Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Papaya / foto: shutterstock

Papája? Ano, prosím. Exotické ovoce má mnoho benefitů

Exotické ovoce patří k nejvyhledávanějším dobrotám na trhu. Je zdravé a oživí náš jídelníček. Například po takové papáji začne jásat i naše zdravíčko. Jaké konkrétní benefity v sobě ukrývá?

Součást lidového léčitelství

I když se papája používá například do dezertů, jinde ve světě se s ní stále léčí. Od pradávna je součástí lidového léčitelství a člověk by až nevěřil, na co všechno ji domorodci používají. Exotické ovoce nápadně se podobající dýni, které bylo objeveno samotným Kryštofem Kolumbem, není jen tak zbůhdarma nazýváno či označováno „ovocem andělů”. Kromě své chuti má několik pozitivních dopadů na zdraví.

Domorodci používají papáju například při léčbě zrohovatělé kůže, bradavic a otoků. Jedná se také o prostředek utlumující zánět, zvracení a zabraňující či léčící plynatost. Celkově bojuje proti cukrovce, ale také proti vysokému cholesterolu v krvi, který velmi často stojí za vznikem řady kardiovaskulárních onemocnění.

Léčivé i kosmetické účinky v papáje
Léčivé i kosmetické účinky v papáje – Zdroj: Shutterstock.com

Papája v kosmetice

I když papáju používají při léčbě zdravotních neduhů hlavně domorodci, papáju najdete také v kosmetickém světě, respektive kosmetickém průmyslu. Důvodem toho je složení exotického ovoce. Pokud bychom papáju rozebrali na kousíčky a mrkli na ni pod mikroskopem, zjistíme, že se v ní ukrývá enzym nazvaný papain, jenž ošetřuje suchou a narušenou pokožku, celkově ji regeneruje a navrací jí pružnost.

A tím by seznam pozitivních benefitů papáji na naši pleť a pokožku jenom začínal. Kromě toho má ovoce antioxidační vlastnosti a chrání pleť před jejím stárnutím, pomáhá při léčba ran po chirurgických zákrocích a celkově napomáhá k hojení jizev.

Kde se vzala, tu se vzala – papája

Jak již bylo naznačeno, exotické ovoce používající se dodnes v lidovém léčitelství exotických zemí, objevil už samotný Kryštof Kolumbus. I když pochází z oblasti střední Ameriky, nyní se pěstuje po celém světě. Největším producentem je na rozdíl od rodného Mexika spíše Havaj, Filipíny nebo Austrálie čili zcela jiný kontinent.

 

Zdroj:

https://www.liftea.cz/blog/testujeme-s-nikol/zazracna-papaja-vedeli-jste,-jake-ma-ucinky

Papája? Ano, prosím. Exotické ovoce má mnoho benefitů

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!