Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Mladé oči / foto: shutterstock

5 věcí, které škodí vašim očím

Zrak bychom si měli chránit, co nejvíce to jde. Zhoršený zrak je nepříjemný, může nás připravit o oblíbenou činnost i zaměstnání a brýle, čočky, nebo dokonce léčba očí stojí nemalé peníze.

Nedostatek odpočinku

Spánek je důležitý nejen pro celý náš organismus, ale i pro naše oči. Pokud jim nedopřejeme dostatek odpočinku, mohou být unavené, zrak se nám mlží či rozostřuje a víčka jsou oteklá. Nestačí, když v noci zhasne a zavřeme oči. Myslete i na všechny přístroje, které vydávají modré světlo, a odstraňte je z místnosti, kde spíte, nebo je vypněte. 

Kvalitní spánek pomáhá i našemu zraku
Kvalitní spánek pomáhá i našemu zraku – Zdroj: Shutterstock.com

Kouření očím škodí

Kouření je ošklivý zlozvyk, který ubližuje celému našemu tělu a mnohdy i okolí. Urychluje také kornatění tepen, čímž se zhorší vyživování oční sítnice. S kouřením se zvyšuje riziko šedého zákalu, způsobuje syndrom suchého oka, a pokud kouříte dlouhé roky, počítejte s celkovým zhoršením zraku.

Nepříliš zdravá životospráva

Také nevhodná strava a nedostatek vyvážených potravin má vliv na náš zrak. Pokud dostaneme cukrovku nebo se nám zvýší tlak, může to vést ke spoustě obtíží se zrakem. Pokud máte pocit, že v šeru špatně vidíte, nebo často trpíte pocitem suchých očí, může vám chybět vitamin A. 

Abyste dopřáli zraku dostatek správné výživy, doplňte kromě všeobecně známé mrkve svůj jídelníček i o špenát, listovou zeleninu, fazole, pomeranče, kiwi, hroznové víno, borůvky a oříšky. 

Vitamíny podpoří kvalitu našeho zraku
Vitamíny podpoří kvalitu našeho zraku – Zdroj: Shutterstock.com

Stres očím nepomáhá

Ani stres není dobrým pomocníkem pro naše zdraví. A s celým tělem mohou trpět i naše oči. Při dlouhodobém stresu můžeme pociťovat suchost v očích, tik nebo záškuby. Zároveň se zvýší nitrooční tlak, který může vést až ke vzniku zeleného zákalu. Stres může spustit i migrénu, která se často ohlašuje rozostřením zraku, mžitky před očima nebo pálením očí a záblesky.

Pozor na řasenku

Řasenku používá téměř každá žena. Někdy se stane, že i když je řasenka kvalitní, můžeme cítit pálení očí, slzení, nebo dokonce štípání. Pak je dobré ji rychle vyměnit za jinou. Nešvarem je také používat řasenku dlouhodobě, obvykle dokud funguje. Přitom i v řasence se mohou množit bakterie, které způsobují záněty oči. Odborníci doporučují používat řasenku maximálně tři měsíce a pak ji vyměnit. 

 

Zdroj:

Blesk pro ženy, číslo 24, rok 2023, str. 44-45.

 

 

5 věcí, které škodí vašim očím

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!