Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Léčba v nemocnici / foto: shutterstock

Když drahou léčbu neproplatí pojišťovna, zůstává nadějí sbírka

V dnešní době, kdy je vše drahé a některé léčebné postupy a medikamenty dostupné pouze v zahraničí, se pojišťovny mnohdy postaví k žádosti o proplacení léčebných výloh odmítavě. Poslední nadějí potom zůstávají sbírky.

Pojišťovny léčbu neproplatí, co potom?

Potřeba nákladné léčby je nevyzpytatelná a může postihnout každého z nás. Mnoho léků a léčebných procedur je dostupných pouze v zahraničí a náklady se mohou šplhat k astronomickým výškám. Člověk, jenž si celý život hradí zdravotní pojištění, pochopitelně počítá s tím, že náklady půjdou na vrub pojišťovny. Realita je ale bohužel někde jinde. Pojišťovny se často od proplacení léčebných výloh distancují.

Odvolávají se na legislativu v použití medikamentů a léčebných postupů vzhledem k našim zákonům, používají statistiky úspěšnosti a nacházejí další a další důvody, proč žádosti nelze vyhovět. Pacientům a nebo rodinným příslušníkům pacienta pak zbyde jen beznaděj. A nebo taky ne.

Beznadějná léčba
Beznadějná léčba – Zdroj: Shutterstock.com

Pomoc se shromážděním potřebné částky na léčebné výlohy nabízejí sbírky

Jak se říká, tonoucí se stébla chytá a pokud na onemocnění, zranění a nebo vrozenou vadu u dětí neexistuje běžně dostupná léčba a léky, hledá se jakákoliv alternativa léčby odkudkoliv. Většinou v zahraničí. Mnohdy se vhodná léčba a léky najdou, ale pojišťovny o proplacení nákladů nechtějí ani slyšet. Rodina nemocného se tedy pokusí sehnat prostředky jinak. Rodinné úspory jsou většinou nedostačující, a tak se přistupuje k tomu, že se oslovuje široká veřejnost se žádostí o pomoc v nashromáždění dostatečných finančních prostředků pro léčbu. V takovém případě je vhodné využít některou z organizací, kteří se takovými sbírkami zabývají.

Potřebné finance k léčbě
Potřebné finance k léčbě – Zdroj: Shutterstock.com

Lidská solidarita a soucit naštěstí pořád funguje

Pokud je vypsána sbírka, kde je přesně popsán zdravotní problém, dosavadní léčba, vyčerpané možnosti léčení z financováním pojišťovnou a úsporami, a popíše se, na co konkrétně by vybrané finanční prostředky byly použity, je velká šance, že se podaří vybrat tolik, kolik je třeba.

Říct si o pomoc není ostuda a lidská dobrota naštěstí ještě úplně nevymřela. Je to smutné, že o záchranu zdraví a mnohdy i života musíme prosit cizí lidi a nemáme jiné možnosti, ale je to realita, bohužel.

 

Zdroj:

https://radiozurnal.rozhlas.cz/pravidla-pro-dobrocinne-sbirky-6340380

Když drahou léčbu neproplatí pojištovna, zůstává nadějí sbírka

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!