Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Zrnková káva / foto: shutterstock

Káva a její zdravotní benefity – zdravější játra, lepší pamět i prevence rakoviny

Víte, s čím vám může tento hořký nápoj pomoci, kromě toho, že nám zpříjemní ráno a povzbudí během dne?

Kávu si dává většina z nás a obvykle si bez ní nedokážeme náš den ani představit. Podle statistik vypijeme každý kolem tří kilogramů kávy za jeden rok. Zajímavostí je, že kávu pije více žen než mužů.

Káva je dobrá na játra

Popíjení kávy zvyšuje nízký tlak, probouzí nás po nepříliš dobře prospané noci a užíváme si u ní klid i během dne. Kromě toho pomáhá našim játrům. Podle odborníků je její popíjení spojeno s nižším výskytem cirhózy jater. Pokud pijete jeden až čtyři šálky kávy denně, můžete játrům dost pomoci. Snižujete tak výskyt jaterního onemocnění až o 20 procent. Pokud totiž máme vyšší jaterní enzymy, jsme náchylnější k nemocem jater a jejich poškození. Větší množství kávy každý den přitom tyto enzymy snižuje. Obvykle to jsou čtyři až pět šálků kávy denně.

Blahodárné účinky kávy
Blahodárné účinky kávy – Zdroj: Shutterstock.com

Káva zlepšuje paměť

Káva nepovzbuzuje jen náš organismus a nepomáhá nám „probudit se“. Je prokázáno, že také výrazně zlepšuje schopnost pamatovat si. Už pití jednoho šálku kávy denně zvyšuje mozkovou aktivitu. Je to dokázáno výzkumem, kterého se zúčastnila skupinka dobrovolníků v Rakousku. Aktivita mozku se zlepšila především při řešení úkolů založených na paměťových schopnostech. Je to hlavně tím, že kofein, který káva obsahuje, výrazně ovlivňuje ty oblasti v našem mozku, které mají na starost paměť a koncentraci. Díky tomu se zvyšuje i naše krátkodobá paměť. Pokud vás tedy čekají zkoušky nebo se chystáte na studia, nezapomeňte si nakoupit dostatečné množství kvalitní kávy. Může výrazně pomoci.

Káva udržuje pozornost a soustředění
Káva udržuje pozornost a soustředění – Zdroj: Shutterstock.com

Káva jako prevence rakoviny

Na harvardské univerzitě nedávno provedli nový výzkum, díky kterému zjistili, že pokud budeme pít denně čtyři až pět šálků kávy, výrazně se sníží riziko onemocnění rakovinou děložního čípku u žen. Údajně je toto snížení až o 25 procent. Dále pití kávy pomáhá i jako prevence rakoviny tlustého střeva, konečníku a prsu. Káva totiž obsahuje polyfenoly, což jsou antioxidanty, jež vykazují anti-karcinogenní vlastnosti. Rovněž pomáhají zmírňovat záněty, které jsou za vznik rakoviny zodpovědné.

 

Zdroj:

Blesk Zdraví, srpen 2023, str. 25.

https://www.lazenskakava.cz/jake-zdravotni-benefity-skryva-salek-kavy/

Káva a její zdravotní benefity

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!