Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Měření tlaku / foto: shutterstock

Jak snížit krevní tlak přírodní cestou? Vyzkoušejte hloh, srdečník či kakao

V Česku se s vysokým krevním tlakem léčí více než dva milióny obyvatel. Mezi pacienty přibývá čím dál více mladších ročníků. Na vině je špatný životní styl, nedostatek pohybu, nevhodná strava a v neposlední řadě stres.

O vysokém krevním tlaku mluvíme tehdy, pokud hodnoty přesahují hranici 140/90. Hodnoty krevního tlaku lze samozřejmě upravit vhodnými léky, ale ve spoustě případů také přírodní cestou vhodnými potravinami, bylinkami, nápoji. A na to se dnes zaměříme.

Hloh obecný

Výbornou a asi nejznámější bylinkou na podporu snížení krevního tlaku je hloh obecný. Jeho květy se sbírají a suší počátkem května. Můžete je také nakládat do alkoholu. 
Květy hlohu oplývají vysokou škálou pozitivních účinků. Snižují nejen tlak, ale působí rovněž na bušení srdce, harmonizují srdeční neurózu, tlumí arytmie, příznivě ovlivňují činnost cév a tepen. Účinek nastupuje pozvolna během několika týdnů až měsíců, ovšem působí trvale.
Čaj z hlohu si připravíme spařením větší lžičky sušených květů asi čtvrt litrem vroucí vody. Po deseti minutách louhování scedíme a popíjíme dvakrát denně po dobu až dvou měsíců. Hloh lze užívat také ve formě kapiček. Nedoporučuje se používat v těhotenství a době kojení.

Čaj z hlohu
Čaj z hlohu – Zdroj: Shutterstock.com

Srdečník obecný

Další bylinkou, která pozitivně působí na hladinu krevního tlaku, je srdečník obecný. Příznivé účinky jsou prokázány také na dýchací systém, štítnou žlázu nebo nervovou soustavu. Lze jej rovněž užívat pro zmírnění nežádoucích účinků při menopauze. 
Čaj si připravíme spařením lžičky sušené natě čtvrt litrem vroucí vody. Louhujeme 15 minut a popíjíme dvakrát denně. Srdečník se nesmí užívat v těhotenství ani při kojení. Není vhodný také pro pacienty s poruchami srážlivost krve a lidi užívající léky proti srážlivosti, například aspyrin a podobně.

Příznivý vliv kakaa

Nyní zpozorní milovníci čokolády. Hořká čokoláda má totiž také pozitivní vliv na hladinu krevního tlaku. Mluvíme tedy o hořké čokoládě s obsahem kakaa alespoň 85 %. Kakao obsahuje antioxidanty (flavanoly), které mají příznivý vliv na průtok krve do srdce a mozku, pozitivně ovlivňují hodnoty krevního tlaku a pomáhají zabránit srážení krevních destiček.

Hořká čokoláda snižuje tlak
Hořká čokoláda snižuje tlak – Zdroj: Shutterstock.com

Zařazení vhodných potravin a pohybu

Z běžně dostupných potravin si můžeme ještě vyzdvihnout pozitivní účinky česneku, brambor, červené řepy, granátových jablíček, špenátu, ryb, z bylinek potom také meduňku nebo dobromysl. Doporučuje se omezit přísun soli.
Ne vždy je nutné regulovat hodnoty tlaku farmaky, je možné vyzkoušet přírodní cestu, anebo léčbu přírodní cestou podpořit. Vždy je ale potřeba naše postupy konzultovat s odborníkem. A v neposlední řadě bychom měli přidat pohyb, procházky na čerstvém vzduchu a vyhýbat se stresu.

 

Zdroje:

https://bylik.cz/zbozi/100-srdecnik-nat.html
https://www.vitalia.cz/clanky/hloh-snizuje-vysky-tlak/
https://www.kulturistika.com/magazin/zdravi/trapi-te-vysoky-tlak-pak-by-ti-techto-13-potravin-nemelo-chybet-v-jidelnicku







Jak snížit krevní tlak přírodní cestou? Vyzkoušejte hloh, srdečník či kakao

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!