Péče a udržení srdce v dobré kondici co nejdéle není nikterak složité. Rovněž i ti, kteří mají dědičné dispozice, mohou úspěšně bojovat a snížit své riziko. Podstata spočívá v konzumaci potravin, které prospívají srdci, a zařazení nenáročné a zcela přirozené pohybové aktivity.
Jídelníček, který prospívá srdci
Pokud chcete, aby vaše srdce bylo v co nejlepší kondici, tak byste měli konzumovat ryby, a to alespoň 2 × týdně, zařadit do svého pravidelného menu dostatek zeleniny, ovoce, vlákniny, celozrnných výrobků. Mezi další potraviny, které mají velmi pozitivní vliv na naše srdce, patří česnek, kurkuma, zázvor, ořechy, cibule a červená řepa. Naopak je třeba snížit příjem nasycených tuků a potravin s vysokou mírou cholesterolu a výrazně omezit sůl. Tu můžete v mnoha případech nahradit vhodnými bylinkami.
Čím a jak nahradit sůl
Řeřicha je vhodná místo soli do pomazánek, zeleninových salátů. Pokud možno ji používejte v čerstvém stavu. Bazalka doladí pokrmy z rajčat, jakožto drůbež, ryby i těstoviny. Mezi další bylinky, které spolehlivě dochutí pokrmy, aniž byste museli použít sůl, patří medvědí česnek, oregano, kopr, tymián, rozmarýn, máta, meduňka či zázvor.
Pohybem ke zdravému srdci
Není třeba trávit hodiny v posilovně, běhat maratony. Důležitý je jakýkoli pohyb. Zcela nejpřirozenější je chůze, která je vhodná pro každého, a to i včetně osob mající nadváhu. Stačí zařadit 30 minut chůze denně. Pravidelný pohyb je základ. Rovněž můžete jít pěšky do práce či z práce, nepoužívat výtah, ale schody vyjít. Pravidelná aktivita prospívá nejen srdci, ale také krevnímu tlaku, předchází cukrovce a udržuje zdravou hladinu cholesterolu.
Pamatujete, že dlouhodobé sezení (v práci, při cestování) má negativní vliv na naše zdraví. Proto je vhodné se vždy na chvíli projít, protáhnout se, absolvovat kratší procházky.
Zdroje:
https://www.cpzp.cz/clanek/2637-0-Tipy-pro-zdrave-srdce-od-nejlepsich-kardiologu.html
Jak udržet srdce co nejdéle v dobré kondici? Nahraďte sůl a přidejte nenáročnou fyzickou aktivitu
Nemáš ještě účet? Zaregistruj se! | Nepamatuješ si heslo?
V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!