Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Srdce / foto: shutterstock

Jak udržet srdce co nejdéle v dobré kondici? Nahraďte sůl a přidejte nenáročnou fyzickou aktivitu

Srdce máme jen jedno a jeho stav ovlivní, jak dlouho budeme žít. Je důležité se starat o své srdce. Je to v podstatě snadné. Stačí zařadit do jídelníčku vhodné potraviny a hýbat se.

Péče a udržení srdce v dobré kondici co nejdéle není nikterak složité. Rovněž i ti, kteří mají dědičné dispozice, mohou úspěšně bojovat a snížit své riziko. Podstata spočívá v konzumaci potravin, které prospívají srdci, a zařazení nenáročné a zcela přirozené pohybové aktivity.

Pohybem ke zdravému srdci
Pohybem ke zdravému srdci – Zdroj: Shutterstock.com

Jídelníček, který prospívá srdci

Pokud chcete, aby vaše srdce bylo v co nejlepší kondici, tak byste měli konzumovat ryby, a to alespoň 2 × týdně, zařadit do svého pravidelného menu dostatek zeleniny, ovoce, vlákniny, celozrnných výrobků. Mezi další potraviny, které mají velmi pozitivní vliv na naše srdce, patří česnek, kurkuma, zázvor, ořechy, cibule a červená řepa. Naopak je třeba snížit příjem nasycených tuků a potravin s vysokou mírou cholesterolu a výrazně omezit sůl. Tu můžete v mnoha případech nahradit vhodnými bylinkami.

Čím a jak nahradit sůl

Řeřicha je vhodná místo soli do pomazánek, zeleninových salátů. Pokud možno ji používejte v čerstvém stavu. Bazalka doladí pokrmy z rajčat, jakožto drůbež, ryby i těstoviny. Mezi další bylinky, které spolehlivě dochutí pokrmy, aniž byste museli použít sůl, patří medvědí česnek, oregano, kopr, tymián, rozmarýn, máta, meduňka či zázvor.

Bylinky skvěle dochutí různé pokrmy
Bylinky skvěle dochutí různé pokrmy – Zdroj: Shutterstock.com

Pohybem ke zdravému srdci

Není třeba trávit hodiny v posilovně, běhat maratony. Důležitý je jakýkoli pohyb. Zcela nejpřirozenější je chůze, která je vhodná pro každého, a to i včetně osob mající nadváhu. Stačí zařadit 30 minut chůze denně. Pravidelný pohyb je základ. Rovněž můžete jít pěšky do práce či z práce, nepoužívat výtah, ale schody vyjít. Pravidelná aktivita prospívá nejen srdci, ale také krevnímu tlaku, předchází cukrovce a udržuje zdravou hladinu cholesterolu.

Pamatujete, že dlouhodobé sezení (v práci, při cestování) má negativní vliv na naše zdraví. Proto je vhodné se vždy na chvíli projít, protáhnout se, absolvovat kratší procházky.

 

Zdroje:

https://www.mojezdravi.cz/zdravy-zivotni-styl/pet-veci-ktere-muzete-delat-kazdy-den-aby-vase-srdce-bylo-zdrave-4864.html

https://www.cpzp.cz/clanek/2637-0-Tipy-pro-zdrave-srdce-od-nejlepsich-kardiologu.html

Jak udržet srdce co nejdéle v dobré kondici? Nahraďte sůl a přidejte nenáročnou fyzickou aktivitu

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!