Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ortopedický polštář / foto: ortek.cz

Jak správně používat ortopedický polštář?

Některé nákupy děláme hned, prakticky bez přemýšlení, zatímco o jiných můžeme přemýšlet roky, snít, ale z nějakého důvodu nejednat. Je pozoruhodné, že k takovým nákupům patří i ortopedické polštáře. Proč mnoho lidí odkládá zdravý spánek na později?

Problém je nejspíš v tom, že někteří lidé prostě nemají ponětí, jak používat anatomický polštář. A někteří lidé se bojí, že zpočátku to bude nepohodlné a těžko si zvyknou. Neznalost a strach z nepohodlí mnohé z nás od kvalitního odpočinku vzdaluje. To je samozřejmě smutné, ale lze to napravit.

Jak spát na ortopedickém polštáři?

Nejdříve si uvědomme účel této nezbytné lůžkoviny. Jeho úkolem je uvolnit napětí v krční oblasti. Nyní je jasné, proč nemůžete spát na dvou polštářích? Nepřirozené zvedání narušuje krevní oběh, vytváří nezdravý tonus ve svalech. Správný ortopedický krční polštář by měl narovnat horní část páteře a uvolnit měkké tkáně.

Jak dobře spát? Jak vytvořit takové optimální podmínky? Je užitečné spát s válečkem pod krkem, ale i zde je mnoho nejasností. Rozhodující bude poloha, ve které jste zvyklí odpočívat.

1. Na zádech. Správnou polohu hlavy během spánku v této poloze zajišťuje malý půlválec podpírající zátylek.

2. Na boku. Pod krkem by měl být o něco větší půlválec, ne však širší než rameno spícího, aby páteř měla přirozenou rovnou linii. Ideální je model Butterfly. Navíc zabraňuje tvorbě vrásek a obecně má kosmetický účinek.

3. Na břiše. To není nejsprávnější poloha těla při spánku. V této poloze je kvůli hlavě otočené na stranu částečně stlačena tepna vyživující mozek a vnitřní orgány jsou také stlačovány. V tomto případě vám spánek na ortopedickém polštáři pomůže pohodlně přejít do přirozenější klidové polohy. Vyplatí se podívat se na model Obláček: dostatečně měkký, abyste mohli spát na břiše, a dostatečně pevný, aby vám hlava při ležení na boku nespadla příliš nízko.

Jak spát při krční osteochondróze? Cíl je stejný - uvolnit napětí a narovnat páteř. Ramena by měla zůstat na matraci a hlava by měla být zvednutá tak, aby nepřepadávala, ale také nevystupovala. Polštář při osteochondróze se vybírá také s ohledem na polohu těla: s velkým válcem, pokud je člověk zvyklý ležet na boku, nebo s malým, pokud spí na zádech. Zároveň je třeba si uvědomit, že tyto výrobky nejsou všelékem. Polštář na bolest krku nemůže nahradit léčbu. Návštěvy u lékaře proto jsou nutné.

Jaký polštář na spaní si vybrat? Ortopedický polštář na spaní by měl být používán s ohledem na:

  • obvyklou noční polohu;
  • pocity osoby;
  • sledované cíle.

Poloha na boku a na zádech je vhodnější než spánek na břiše, ale to neznamená, že se musíte přemáhat a ležet, jak je zdrávo. Nechte místo k odpočinku přizpůsobit se vám, ne naopak.

Návod je samozřejmě dobrý, ale každý jsme jiný: máme různou šířku ramen, krční zakřivení a pohodlnou polohu rukou, takže byste se měli řídit tím, jak se cítíte. Pokud si vždy chcete dát dlaň pod hlavu, možná potřebujete větší příslušenství. Příliš vysoko? Nikdo vám nezakazuje spát na boku s malým válečkem pod hlavou. Můžete to dokonce střídat: jednou noc spát na jednom výrobku, druhou - na jiném.

Běžný VS ortopedický

Abychom si uvědomili, proč je speciální doplněk lepší než klasický, stačí porovnat polohy lidí, kteří na nich spí. Standardní verze je obvykle buď příliš velká, takže se zátylek zvedá, nebo příliš malá, takže temeno hlavy spadá dolů. A i když je velikost výrobku optimální, chybí opora, která je potřebná k narovnání obratlů a odstranění tonusu krčních svalů.

Speciální terapeutický nebo preventivní model je jiná věc. Přestože existuje mnoho různých typů polštářů na spaní, všechny mají podobné výhody:

  • pružné s podporou páteře a svalů;
  • s dokonalou rovnováhou mezi pevností a měkkostí;
  • anatomicky správný tvar - pokud je příslušenství vybráno s ohledem na potřeby;
  • vyrobeno z kvalitních materiálů.

Moderní výrobky jsou odolné proti deformaci, hygienické, prodyšné a trvanlivé. Životnost je až 10 let, i když se doporučuje výměna po 3-4 letech, protože potřeby těla se během této doby mění.

Kvalita spánku

Co získáme při nákupu anatomických produktů? Především pozitivní účinek zaznamenávají nejen ti, kteří měli problémy se spánkem. Nespavost, bolesti hlavy, osteochondróza - všechny tyto potíže se při zlepšení nočního odpočinku výrazně zmírňují.

Na anatomickém výrobku, který je vybrán podle konkrétních potřeb člověka, se zaručeně zlepší kvalita spánku:

  • hlava je dostatečně prokrvená, a proto nebolí;
  • krční oblast není namáhána;
  • obratle jsou narovnané;
  • pleť obličeje není v křeči a ráno se neobjeví otoky ani vrásky.

Péče o ortopedický polštář

Pokyny pro péči se trochu liší od toho, na co jsme zvyklí. Jak prát polštáře? Odpověď na tuto otázku závisí na typu příslušenství, přesněji na jeho výplni. Latexové výrobky lze prát, ale ne ždímat. Gelové stačí otřít houbičkou. Paměťovou výplň je třeba držet mimo dosah vody.

Každý týden výrobek vyvětrejte. Snažte se nenarušovat větrání: nepřikrývejte přikrývkou, na povlaky na polštáře používejte bavlnu a jiné prodyšné materiály, nepoužívané výrobky skladujte v prodyšných obalech, ale ne v pytlích.

Takové příslušenství nelze srolovat ani jinak deformovat, např. pokud si chcete něco podložit pod záda nebo nohy. K tomuto účelu existují speciální doplňky, např. ortopedický podsedák neboli speciální polštář do auta, a možná stojí za zvážení, zda si je pořídit. To vše můžete najít v katalogu Ortek na webových stránkách https://ortek.cz/. Při používání takových výrobků dodržujte pokyny výrobce a zakoupený výrobek bude sloužit dlouho a věrně.

Samozřejmě, že samotný zdravotní polštář nemůže vyřešit problém kvalitního nočního zotavení. Gymnastika, vyhýbání se gadgetům ve večerních hodinách, absence stresu a špatných návyků, zdravá strava - to vše je důležité a mělo by se dodržovat.

Jak správně používat ortopedický polštář?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!