Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Med / foto: shutterstock

Dopřejte si denně lžičku medu – posílíte zdraví i psychiku

Med není jen sladidlo, v dnešní době hodně opomíjené. Kromě toho, že vám osladí čaj i život, je výrazným antioxidantem, posiluje paměť, cévy a srdce, snižuje hladinu cholesterolu a ještě mnohem více.

Zrychlení metabolismu

I když se může zdát, že konzumovat sladký med při hubnutí je hloupost, opak je pravdou. Při hubnutí se doporučuje vysadit všechny druhy cukrů kromě medu. Cukr, který med obsahuje, má jiné složení a na rozdíl od ostatních druhů sladidel zrychluje metabolismus. A to při hubnutí oceníme.

Zlepšení paměti

Med je skvělým pomocníkem i při posílení naší paměti. Pokud nás trápí stres a často zapomínáme nebo se těžko učíme nové věci – nechtějí nám do hlavy naskákat – je dobré vzít si jako pomocníka právě med. Pomáhá nám bojovat se stresem a obnovovat buněčný systém. Obsahuje navíc vápník, který náš mozek snadno vstřebá a tím také lépe funguje. Učení se lžičkou medu v čaji nám půjde zkrátka lépe.

Čaj s medem chutná i zahřeje
Čaj s medem zachutná i zahřeje – Zdroj: Shutterstock.com

Posílení srdce a cév

Díky tomu, že med obsahuje antioxidanty, působí dobře i na naše srdce. Pomáhá zabraňovat zúžení tepen, které mohou působit srdeční selhání, zlepšuje cévní problémy nebo i zdánlivě malichernou bolest hlavy. Dokonce i lékaři doporučují dopřát si denně sklenici vody, v níž rozpustíme lžičku medu. Je skvělou prevencí proti zmíněným zdravotním problémům. Med navíc výrazně snižuje cholesterol.

Zlepšuje spánek

Díky tomu, že med dobře působí na naši psychiku, tlumí stres a klidní nervy, působí dobře i na náš spánek. Klidná mysl je pro snadné usínání a kvalitní spánek důležitá. Relaxace a zklidnění je podpořena glukózou, kterou med obsahuje. Dále se díky medu a inzulinu, který med zvyšuje, bude rychleji tvořit hormon melatonin, který je pro náš spánek důležitý.

Díky medu se krásně vyspíte
Díky medu se krásně vyspíte – Zdroj: Shutterstock.com

Významný antioxidant

V medu jsou také antioxidanty, které na naše tělo působí doslova blahodárně. Pomáhají mu totiž zbavit se nežádoucích látek, tzv. toxinů. Navíc je využíván i jako antiseptikum, což znamená, že nás chrání před onemocněním. Lžička medu denně je tedy skvělou prevencí. Med navíc příznivě působí na trávicí trakt, který čistí, a zlepšuje tak průchodnost střev. Toxiny tak budou z těla odcházet rychleji a snadněji. To se projeví nejen na vašem celkovém zdraví a psychice, ale i na čisté pleti.

 

Zdroje:

(1) Blesk Zdraví, Leden 2024, str. 27.

(2) https://zdravetipy.dobrenoviny.sk/med-a-jeho-ucinky-na-zdravie/

Dopřejte si denně lžičku medu – posílíte zdraví i psychiku

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!