Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Bioderma / foto: Bioderma

10 tipů, jak se zbavit akné (jednou pro vždy)

A zase to akné. Kolik pupínků budete ještě muset strpět, než vás pleť přestane zlobit a zařadíte se mezi dospělé, kterých se již tento pozůstatek pubertálního věku netýká?

Pravdou je, že i když se akné daří především během hormonálních změn v období puberty, spousta lidí s nejrozšířenějším kožním onemocněním bojuje takřka celý život. Měli byste se bát? Právě že vůbec. Stačí dodržovat některá základní pravidla péče o pleť a udělat pár drobných změn v každodenním životě.

1. Pravidelně a jemně si čistěte pleť

Alfou a omegou prevence akné je důkladné čištění pleti a odstranění nečistot, které na ni neustále ulpívají. Jak na to? Myjte si obličej jemným čisticím prostředkem a vlažnou vodou dvakrát denně – ráno po probuzení a večer před spaním. Skvělým pomocníkem je micelární voda. Odstraní téměř všechny nečistoty včetně těžkých kovů.

2. Před spaním se odličte

Naprosto nezbytné je důkladné odstranění make-upu a líčidel. V opačném případě póry nebudou dýchat, pleť se začne mastit a zadržovat bakterie, které podporují vznik akné.

3. Hydratujte

Průběžná hydratace udržuje pleť pružnou a zabraňuje nadměrnému vytváření kožního mazu. Používejte lehký hydratační krém, který neucpává póry.

zdroj: Bioderma

4. Pupínky nemačkejte

Mačkání pupínků je zlozvyk, který se týká naprosté většiny lidí s problematickou pletí. Nedělejte stejnou chybu a akné si nemačkejte. Předejdete tím riziku prudkého zhoršení a vzniku jizviček. Místo toho na postižená místa aplikujte vhodné léčebné přípravky.

5. Jezte zdravěji

Stav pokožky často jen reflektuje to, co jíme. Pokud se budete stravovat zdravěji a zahrnete do každodenního jídelníčku potraviny bohaté na vitamíny, stopové prvky, vlákninu a esenciální mastné kyseliny, brzy poznáte rozdíl.

6. Dopřejte si dostatek spánku

Možná toho příliš nenaspíte a spánkový deficit vyrovnáváte kávou. Opět děláte chybu, protože k regeneraci pleti a celkovému zdraví organismu je dostatek spánku (cca  7-8 hodin denně) nezbytný. Nedostatek spánku má naopak vliv na produkci stresových hormonů, které ovlivňují tvorbu akné.

7. Pracujte na snížení stresu

Jak jsme nekousli v předchozím bodě, stres se na stavu pokožky zákonitě projeví. Pokud jde o jednorázové epizody, nic se neděje – v případě chronického stresu (např. v práci) je vhodné vyzkoušet metody pro zklidnění mysli a potlačení úzkosti. Pomáhá cvičení, procházka v přírodě i setkání s přáteli.

8. Nepoužívejte dráždivé produkty

Co vaší pleti rozhodně neprospívá a čemu byste se měli vyhnout obloukem, jsou kosmetické produkty s obsahem dráždivých látek (alkohol, parfémy…). Raději se poohlédněte po kvalitní kosmetice, která odpovídá povaze vaší pleti. Dobrou volbou je produktová řada Sébium od BIODERMY – hodí se pro všechny typy akné.

zdroj: Bioderma

9. Neodkládejte konzultaci s dermatologem

V případě závažnějších projevů akné nemeškejte s návštěvou odborníka. Zkušený dermatolog vám může předepsat léky, které by měly projevy kožní nemoci zmírnit či zcela potlačit.

10. Obrňte se trpělivostí

Počítejte s tím, že léčba akné obvykle trvá několik týdnů až měsíců. Dodržujte pokyny dermatologa a buďte trpěliví. Systematická péče a léčba téměř vždy přinesou výrazné zlepšení.

10 tipů, jak se zbavit akné (jednou pro vždy)

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!