Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Smutná žena / foto: shutterstock

Mám návaly, to už jsem tak stará?

Klimakterium, nebo chcete-li přechod, je období v životě ženy, kdy se z reproduktivní stává nereproduktivní. Dochází k útlumu funkce vaječníků a žena přichází o možnost otěhotnět.

Toto období nastává mezi 45. a 50. rokem života ženy, ale může přijít i mnohem dříve či později.

Jaké příznaky provází přechod

Zásadním příznakem přechodu ženy je slábnoucí menstruace, kdy se postupně vytratí úplně. Nastane menopauza, stav trvalého vymizení menstruačního cyklu. Během období klimakteria může žena pociťovat mnoho zdravotních komplikací a řadu nepříjemných projevů.

Ženy nejčastěji zaznamenají návaly horka a nadměrné pocení. Silné bolesti hlavy, problémy se spaním a usínáním, deprese a prudké změny nálad. Tyto nepříjemnosti jsou způsobené nedostatkem estrogenu.

K závažnějším projevům přechodu patří sklony k nadváze, zvyšování hladiny cholesterolu, hrozí vznik osteoporózy, riziko kardiovaskulárních onemocnění a močová inkontinence. Řeklo by se, není o co stát, ale bohužel, klimaktérium k životu ženy patří.

Inkontinence jako jedna z možných obtíží
Inkontinence jako jedna z možných obtíží – Zdroj: Shutterstock.com

Jak bojovat proti příznakům klimakteria

Nejdůležitější je dodržovat zvýšený pitný režim a upravit jídelníček. Jsou ovšem i další možnosti, které vám budou nápomocné v tomto náročném období. Sportování a posilování vás uchrání před nadváhou a úbytkem svalové hmoty. Důležitá je pravidelná péče o pleť, především její dostatečná hydratace. Omezte konzumaci alkoholu a kořeněných jídel.

Chybějící hormony je možné dodávat hormonální substituční terapií (HRT). Bohužel, tato terapie není vhodná pro všechny ženy, jelikož zatěžuje játra a zvyšuje krevní tlak.

Cvičení pomůže zmírnit příznaky
Cvičení pomůže zmírnit příznaky – Zdroj: Shutterstock.com

Příchod klimaktéria neznamená konec sexuálního života

Pokud se obáváte, že po přechodu už sex nebude to pravé ořechové, můžeme vás uklidnit. Klimaktérium není důvod, pro který byste se měli zříkat sexu. Odpadne starost s antikoncepcí a sex si můžete bezstarostně vychutnat. Některé ženy zaznamenají problémy s nedostatečným zvlhnutím sliznice. S tím si lze ale snadno pomoci volně prodejnými přípravky z lékárny nebo používat lubrikant.

Ať už přechod přijde náhle, nebo o sobě bude dávat vědět delší dobu, nenechte se otrávit. Je to proces, kterým si dříve nebo později projde každá žena.

 

Zdroj:

https://www.prozeny.cz/clanek/menopauza-a-prechod-na-co-se-pripravit-a-ceho-se-ne-bat-64084

 

Mám návaly, to už jsem tak stará?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!