Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Raketoplán / foto: shutterstock

Nové závody o oblet Měsíce startují

Kosmické velmoci hlásí zájem o výzkum Měsíce. Reálnou podobu dostává i vesmírná turistika. To musíte mít ale pár miliard korun v kapse.

Za necelé dva roky si lidstvo připomene jeden ze svých velkých historických úspěchů. V červenci 2019 totiž oslaví již 50. výročí přistání člověka na Měsíci. V poslední době můžeme pozorovat, že se zájem o našeho nejbližšího vesmírného souseda znovu zvedá, hned několik kosmických velmocí ohlásilo svůj záměr se něj vrátit.

Trump a jeho vesmírný program

Prezident Donald Trump otevřeně vyjádřil podporu novým vesmírným misím už při své inauguraci, když prohlásil, že USA jsou připravené "odhalit tajemství vesmíru". Prvním vstupem Trumpovy administrativy do amerického vesmírného programu je pilotovaná mise na Měsíc v roce 2018. Původní plán s misí na Měsíc příští rok počítal, ovšem bez lidské posádky.

Dvoučlenná posádka by měla letět novou raketou Space Launch System (SLS) na lodi Orion a čeká ji pravděpodobně osmi- až devítidenní cesta s cílem obletět Měsíc.

Rusko a Čína spojují svůj potenciál

Čínský televizní kanál CGTN sdělil, že Rusko a Čína v říjnu tohoto roku podepíšou dohodu o společném osvojování kosmu v letech 2018-2022. Dokument zahrnuje také měsíční program a znovupřistání člověka na jeho povrchu, přičemž čínské a ruské programy jsou velmi podobné, takže spolupráce mezi oběma zeměmi pomůže významnému pokroku při realizaci projektů.

Podle agentury Reuters plánuje Čína v roce 2017 vyslat na Měsíc zařízení pro odběr vzorků půdy, a pro rok 2018 je plánováno přistání první sondy na odvrácené straně Měsíce. Odborníci spojují čínské „kosmické závody“ s osobou současného prezidenta Xi Jin-pinga, který spravuje zemi od roku 2013. Xi stanovil úkol, aby se Čína stala plnohodnotnou kosmickou velmocí.

Oblet Měsíce nabídne turistům USA i Rusko

Donedávna ještě pouhý sen se pro mnohé vesmírné nadšence může stát skutečností. Komu se zdá cestování po Zemi příliš vágní a je majitelem velmi tučného konta, může pomýšlet na výlet k Měsíci.

Soukromá americká společnost SpaceX  ke konci příštího roku takový výlet uskuteční. Do blízkosti Měsíce dopraví dva lidi, kteří si cestu objednali. Dvojice před letem podstoupí intenzivní přípravu a k Měsíci ji donese vesmírná loď Dragon určená pro lety s posádkou, kterou ze Země vynese upravený typ rakety Falcon.

Unikátní nabídku představuje i ruská společnost, která plánuje obnovit turistické lety do vesmíru v kosmických lodích Sojuz.

Desetiletím prověřená ruská loď Sojuz vás vynese na oběžnou dráhu a nejdříve s vámi zamíří k Mezinárodní kosmické stanici. Tam si budete deset dní zvykat na stav beztíže. K Měsíci vás pak dopraví speciální raketový stupeň, který odstartuje ze Země zvlášť a k lodi Sojuz se připojí na oběžné dráze.

Na výlet okolo Měsíce toho potřebovat moc nebudete. Kromě 150 milionů dolarů už jen dobrou fyzickou kondici, žádné problémy s klaustrofobií a 17 dní dovolené.

Nové závody o oblet Měsíce startují

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!