Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kaliningrad 2018 / foto: shutterstock

Kaliningrad - město mnoha názvů a jantarových nalezišť

Seriál o mistrovství světa ve fotbale 2018 (5.) - co se zde připravuje, staví a co město nabízí svým návštěvníkům?

Kaliningradská oblast je ruská enkláva ve východní Evropě, hraničící s Litvou a s Polskem, svojí polohou a rozlohou se stává nejzápadnější a nejmenší oblastí Ruské federace.

Rusky Kaliningrad, německy Königsberg, polsky Królewiec, litevsky Karaliaučius, latinsky Regiomontium a česky Královec. To vše jsou názvy města, které bylo založeno ve 13. století českým králem Přemyslem Otakarem II. a v příštím roce má hostit finále MS ve fotbale. Kromě sportovní podívané si zde fanoušci mohou zkusit štěstí v hledání jantaru a také ochutnat tradiční königsbergské pivo, které k fotbalové podívané bezpochyby patří. Ve městě mají hodně pivovarů, kde se vaří pivo podle původních receptů.

Co zde vzniká díky fotbalu?

Stadion Kaliningrad, známý také jako Areál Baltika, se nachází západně od centra Kaliningradu na Oktyabrském ostrově.

V současné době je stadion ve výstavbě a po skončení Světového poháru se má stát domovem FC Baltika, který momentálně hraje na skromném stejnojmenném stadionu.

Výstavba Kaliningradského stadionu začala v září 2015, avšak po bankrotu společnosti zodpovědné za návrh projektu, který způsobil nemalé finanční potíže, se výstavba protáhla a stadion má být dokončen do konce roku 2017. Počáteční plány byly zaměřeny na kapacitu 45 000 osob, ty se ale musely vrátit k jednodušší konstrukci tribun s 35 000 sedadly, z nichž 10 000 bude po fotbalovém mistrovství vyřazeno. Během světového poháru má Kaliningradský stadion uspořádat čtyři zápasy prvního kola. 

Kaliningrad je spojen železnicemi s celou Evropou, dá se tam cestovat letadlem i autem, ze skandinávských zemí se sem dostanete také trajektem. Výhodou pro české fanoušky je nově zavedená přímá letecká linka, která od října tohoto roku propojila Prahu a Kaliningrad. Není divu, v tomto západoruském městě se právě dokončilo nové letiště, schopné pojmout 5 milionů cestujících ročně.

Co je zde zajímavého k vidění?

Kaliningrad je zajímavé město, kde se minulost prolíná se současností. Na nábřeží řeky Pregoly kontrastují krásné budovy postavené ve starém stylu s ošklivými sovětskými šedivými paneláky. Pro turisty bude jistě zajímavé navštívit Museum světového oceánu, které se nachází na třech lodích a jedné ponorce. Za zhlédnutí stojí i

místní katedrála, kde přednášel německý filosof Immanuel Kant, anebo museum Frydlantská brána s množstvím těch nejzajímavějších exponátů a možností vyzkoušet si rytířské brnění. 

V městě Jantarnyj v okolí Kaliningradu se těží jantar. Mají tam 90% světových zásob tohoto minerálu. Jantar lze najít také na Kuršské kose, což  je úzký písčitý pruh dělící Baltské moře a Kuršský záliv. Jde o vyhlášený národní park, který, co do plochy a výšky dun, nemá v Evropě obdoby. Během jednoho dne se tak dá spatřit neobyčejně krásný les, moře a duny, projít se plážemi a jako bonus najít jantar.

Unikátnost Kaliningradu dokazuje i hodnocení časopisu Kommersant Secret Firms, podle kterého byl vyhlášen nejlepším ruským městem v roce 2012, 2013 a 2014, a nejlepším městem Ruska pro podnikání podle časopisu Forbes. 

Kaliningrad - město mnoha názvů a jantarových nalezišť

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!