Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Samara / foto: shutterstock

Samara - město, které spojuje Gagarina, Žigulika i Švejka

Seriál o mistrovství světa ve fotbale 2018 (6.) - co se zde připravuje, staví a co město nabízí svým návštěvníkům?

Samara, během dvacátého století známá spíše jako Kujbyšev, se nachází na levém břehu řeky Volhy v evropské části země, severně od Kaspického moře. S milionem obyvatel představuje šesté největší ruské město. Oblast na úpatí nízkého pohoří Žiguli je typická svým zemědělským charakterem, nechybí však ani bohatá průmyslová výroba. Svým návštěvníkům mimo jiné nabízí i zajímavé architektonické památky, kterých si městská rada natolik váží, že dokonce prosadila výstavbu fotbalového stadionu za hranici historického centra, aby památky nebyly poškozeny.

Co zde vzniká díky fotbalu?

Když byla Samara vybrána jako jedno z hostitelských měst Světového poháru, byly vytvořeny i první plány na výstavbu nového stadionu. Původně se počítalo s tím, že nový stadion pro 45 tisíc diváků  bude postaven na soutoku řek Samary a Volhy. V tomto místě by ale mohl vážně změnit vzhled města, a tak se nakonec rozhodlo, že sportovní areál s potřebnou infrastrukturou bude postaven na prázdném místě na jednom ze sídlišť. Práce byly zahájeny v polovině roku 2014 a mají být dokončeny koncem roku 2017. Výstavba objektu přijde na téměř 400 milionů dolarů.

Nejcharakterističtějším rysem prostoru Cosmos Areny je 65,5 metrů vysoká kopulovitá střecha, která se skládá ze 32 panelů. Arena bude mít kapacitu 45 000 míst, která budou rozdělena na dvě úrovně, a po skončení Světového poháru se stane novým domovem místního klubu Krylia Sovetov. Nahradí tak stávající stadion Metallurg.

Hlavní zónou pro fanoušky se má stát Kujbyševovo náměstí, jež je považováno za největší v Evropě. Má 17,4 hektaru, což je o hektar více než moskevské Rudé náměstí.

Samara představuje významný železniční uzel. Pyšní se novou budovou hlavního nádraží s výškou 100 metrů, která je díky tomu považována za jednu z nejvyšších nádražních budov na světě.

Nedávno byla ukončena i rekonstrukce mezinárodního letiště Kurumoč, jež je schopno přijímat osobní a nákladní letouny bez omezení hmotnosti a provozuje pravidelné lety do Paříže, Frankfurtu, Barcelony, Pathosu, Varny, Prahy, Tel Avivu, Dubaje a zemí bývalého SSSR. Město má rovněž velký říční přístav, z kterého se dá cestovat lodí prakticky do všech měst, jež budou hostit fotbalový turnaj.

Co je zde zajímavého k vidění?

O přestávkách mezi utkáními na stadionu a jejich vysíláním na velkých obrazovkách ve fan zónách budou mít turisté možnost sestoupit do opravdového vládního bunkru hlubokého 37 metrů, který byl vybudován za války, kdy byla Samara náhradní metropolí SSSR.

Milovníci kosmonautiky jistě neopomenou navštívit místní muzeum s unikátními exponáty, včetně kabiny, ve které kosmonauti sestupovali z kosmu. Po válce se totiž město stalo kosmickou metropolí a právě zde byla zahájena výroba prvních nosných raket. Mezi nimi byla také ta, která dopravila do kosmu loď Jurije Gagarina.

Žije se tu ale i kulturou, a tak za prohlídku jistě stojí i budova místního divadla a opery, která se nachází na Kujbyševově náměstí.

A nakonec perlička, kterou ocení převážně český návštěvník: V Samaře od roku 2013 stojí socha Dobrého vojáka Švejka, jehož autor je s městem neodmyslitelně spjat. Pobýval zde totiž během jarních a letních měsíců posledního válečného roku 1918.

Samara - město, které spojuje Gagarina, Žigulika i Švejka

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!