Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Lyžař / foto: shutterstock

Lyžování v Gruzii. Je Kavkaz lepší než Alpy?

Jezdíte každoročně lyžovat do Rakouska či Itálie a máte to tam již okoukané? Pokud hledáte dokonalé sjezdy a zároveň vás baví poznávání nových kultur, gastronomie a zvyků, vydejte se do Gruzie!

Budete uchváceni krásou kavkazských hor, jejichž vrcholy jsou jedny z nejpůsobivějších a nejvyšších v Evropě, mnohé převyšují svojí výškou i Mont Blanc. Lyžařská střediska zde za poslední roky prošla aktivní rekonstrukcí, a tak nejen že se dokáží vyrovnat úrovní střediskům alpským, ona je i v mnohém často převyšují. Nový areál v Mestia je dokonce označován za jedno z nejmodernějších rekreačních středisek na světě. Milovníky adrenalinových zážitků bude jistě zajímat, že Gruzie je jednou z mála zemí, která umožňuje heliskiing.

Středisko Gudauri

Lyžařské středisko Gudauri leží na jižním svahu Velkého kavkazského hřebene, 120 km od letiště v Tbilisi. I

když se středisko nachází vysoko v horách - nadmořská výška střediska je 2153 m.n.m., počasí zde bývá slunné, teplé a bezvětrné.

Lyžovat můžete na osmi upravených tratích různé obtížnosti (modrá, červená, černá), jejichž celková délka je 16 km, a které mají všechny certifikát FIS. Na vrchol hory vedou tři lanovky s třímístnými a čtyřmístnými sedačkami, které vás vyvezou i na nejvyšší vrchol, odkud se můžete kochat nádherným výhledem, který je vskutku dech beroucí. 

Nezapomenutelné zážitky přináší možnost vyzkoušet si heliskiing či heliboarding na panenském sněhu, které Gudauri jako jedno z mála středisek nabízí.

Bakuriani

Horské středisko na severním svahu Trialetského hřebenu leží v údolí obklopeném horami, loukami a hustými borovými lesy. Dnes se sem sjíždějí lyžaři a snowboardisté z celé Gruzie, ale také turisté z Německa a Rakouska, které lákají hlavně zdejší ceny.

Délka certifikovaných FIS sjezdovek činí více než 5000 metrů, v areálu se nachází 3 skokanské můstky a středisko nabízí také sáňkařské tratě. Zdejší výhodou bývá velký počet slunečných dnů - až 2100 hodin ročně.

O kvalitě a oblíbenosti střediska svědčí i to, že dříve bylo vyhledávanou destinací pro rekreaci carských rodin, připravovaly se zde olympijské týmy bývalého SSSR, a dokonce bylo navrženo na kandidáta pro konání zimních olympijských her v roce 2014.

Mestia

Mestia je hlavním městem Svanetie - historické oblasti v severozápadní Gruzii, rozkládající se na jižních svazích Velkého Kavkazu. Hlavní pamětihodností, která láká turisty do Svanetie, jsou svanské obranné věže. Díky dlouhé izolaci této kavkazské oblasti se tato místa zachovala jako výjimečný příklad kombinace horské

krajiny a vesnic středověkého typu s domy ve tvaru věží. 

Na rozdíl od předchozích dvou středisek má Svanetie spíše charakter Alp. Jsou zde obří ledovce, extrémní žleby, ale i pohodové pláně a lesy, takže si na své přijdou také lyžaři preferující jízdu ve volném terénu.

V prosinci 2010 zde bylo otevřeno letiště a 8 kilometrů od Mestie zahájilo provoz lyžařské středisko Chacvali. Návštěvníci Svanetie, přijíždějící v zimě, bydlí v hotelech ve městě Mestia, 8 km od Chacvali. Ve většině hotelů cena ubytování zahrnuje i dopravu k lanovce a zpět, v Chacvali je pouze jeden hotel.

Lyžařská sezóna trvá od prosince do března, nejlepší obdobím pro lyžování je měsíc únor.

Středisko je součástí západogruzínské turistické oblasti, která zahrnuje rovněž přímořské letovisko Anaklia. Vzhledem k výstavbě nové silnice bude brzy možné překonat vzdálenost z Anaklie do Mestie za 2 hodiny, čímž se tato destinace stane ještě atraktivnější. Rekreanti a turisté se budou moci koupat v moři a tentýž den i lyžovat.

Kolik zaplatíte za jednotlivé služby?

Horská střediska nabízí opravdu kvalitní a cenově přijatelné ubytování ve komfortně vybavených hotelech, kde často nechybí bazén, sauna i wellness služby. Za týdenní pobyt ve čtyřhvězdičkovém hotelu s polopenzí zaplatíte kolem 5000 korun, což je částka, za kterou byste se nejspíš neubytovali ani na českých horách.

Ceny skipasů jsou na naše podmínky opravdu lákavé - naříklad v Gudauri přijde celodenní skipas v hlavní sezóně na 12 dolarů pro dospělého, 8 dolarů pak zaplatí děti.

Let do Tbilisi trvá i s přestupem kolem osmi hodin a ceny běžných letenek se pohybují kolem sedmi tisíc korun i s lyžemi. Pokud se vám ale podaří najít letenku akční, můžete se dostat i na cenu 4000 korun, což celkové náklady na lyžařskou dovolenou podstatně sníží.

Lyžování v Gruzii. Je Kavkaz lepší než Alpy?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!