Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Než ďábel zjistí, že seš mrtvej, / foto: Bontonfilm

Když se plánům nedaří, zabte matku

Vykrást klenotnictví rodičů je hračka. Pokud ovšem omylem nezastřelíte maminku…

magazin.cz
Znáte to. Peněz není nikdy dost. Andy (Philip Seymour Hoffman) z vysoké manažerské pozice tuneluje podnik, který ho zaměstnává, občas si dá čáru a marně se snaží souložit s manželkou. Jednou za rok se to i povede, čehož je obecenstvo v kině svědkem, jakmile sundá bundu a pohodlně se rozloží v sedačce. Akce, jen to pleská.

Bohužel, je to jedna z mála akčních scén (bez ohledu na to, zda-li jde o sex). Až se vám po úvodním šoku sníží tepová frekvence, začnete přemáhat spánek.

Militární matka

magazin.cz
V duchu hesla „já na bráchu, brácha na mě“ spunktuje Andy s mladším sourozencem, loserem Hankem (Ethan Hawke), přepadení zlatnictví jejich rodičů.

Prostředí sice znají, ale stejně tak zná ono je. A tak Hank přibere parťáka. Vše jde jak po másle. Dokud maminka nevytáhne z šuplete pistoli a zloděje nepostřelí.

Začne přestřelka, po které zůstanou na podlaze dvě zakrvácená těla. Za rohem dupe vynervovaný Hank na plyn. Z perfektního a jednoduchého plánu se stává noční můra…

Týden pekla

magazin.cz
Režiséru Sidneymu Lumetovi táhne pomalu na osmdesát pět let. Na kontě má téměř padesát filmů. Přesto dokáže do kinematografického rybníku přispět originálním a výborně natočeným kusem. Než ďábel zjistí, že seš mrtvej (Before the Devil Knows You´re Dead) zatáhne diváka do čtrnáctidenního cyklu pohledů na rodinnou tragédii. Týden před loupeží, týden po ní. Plánování a zhroucení. Nakouknete do soukromí i zoufalých myšlenek bratrů i otce. A hlavně, popasete se na hereckých výkonech. Hoffman coby nebetyčná obtloustlá „svině“ a jeho pravý opak – Hawke jako roztomilý a nanicovatý hezounek, vás nezklamou.

magazin.cz
Ačkoliv celý filmový slogan: „I ty můžeš půl hodiny pobýt v nebi… Než ďábel zjistí, že seš mrtvej,“ evokuje spíš fantasy, jde o čistý thriller bez špetičky nadpřirozena. Sidney Lumet točí spíš pro starší publikum, svou strohou rozvláčněností si příliš příznivců v mladší generaci nenajde.

Přesto nemohu říci, že filmu trvalá akce chybí. Zkrátka mu nepřísluší a udělala by z něj jen tuctový snímek. V atmosféře pozvolnosti tkví v tomto případě originalita. Což bohužel nemění nic na tom, že postupné zívání přejde časem do mikrospánku, který občas naruší jen další výstřel a zachrchlání.  

Než ďábel zjistí, že seš mrtvej, režie: Sydney Lumet, scénář: Kelly Masterson, kamera: Roy Fortunato, hrají: Philip Seymour Hoffman, Ethan Hawke, Albert Finney a Rosemary Harris

V kinech od: 21. 2. 2008
Hodnocení: 6/10

Podívejte se na trailer:

Zaujal vás film Než ďábel zjistí, že seš mrtvej?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 12