Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Korunovace královny Viktorie / foto: shutterstock

Královna Viktorie a její odkaz v podobě bílých svatebních šatů

Budete překvapeni, odkud se vzala tradice bílých svatebních šatů, a co stálo za tímto nápadem!

Pokud se domníváte, že tradice bílých svatebních šatů zakořeněná v západní kultuře vychází z křesťanství a má vyjadřovat čistotu a neposkvrněnost nevěsty, jste stejně jako většina lidí na omylu. Za původem bílých svatebních šatů totiž stojí zajímavá historická událost.

Výjimečnost nevěsty

Tím zlomovým okamžikem se stal rok 1840, kdy se konala anglická královská svatba. Královna Viktorie si tehdy brala prince Alberta a překvapivě pro svatební obřad zvolila zářivě bílou barvu svatebních šatů. Kromě toho, že nastavila nový módní trend, který přetrval až do současnosti, zakázala také ostatním svatebním hostům obléknout se do stejné barvy jako ona. Tak se stala bílá barva pouze doménou nevěst, které v ní jako jediné září ve svůj svatební den.

Promyšlený ekonomický tah

Královna Viktorie si však bílé svatební šaty vybrala hlavně z ekonomických důvodů. Vždy jí záleželo na tom, aby její země prosperovala, a tak se snažila podpořit průmysl všemi možnými způsoby. A právě svatební šaty, které byly bohatě zdobeny bílými krajkovými květinovými motivy, značně zvýšily produkci britského krajkového průmyslu. Stala se tak inspirací pro ostatní, i neurozené nevěsty, které se chtěly na svůj velký den cítit jako královny, a proto zvolily stejně jako královna Viktorie bílé krajkové svatební šaty.

V šatech na svatbě, na křtu, i po skonání

Své svatební šaty královna Viktorie neuložila do skříně, ale dávala je na obdiv i po svatebním obřadu. Vzácné šaty se staly královskou tradicí, takže je oblékaly při vstupu do manželství také její děti a později z nich byly vytvořeny křestní šaty královských dětí, které se používaly až do roku 2008. V dnešní době se již místo původních originálů používá jejich replika. Královna Viktorie byla se svými svatebními šaty natolik spjatá, že po své smrti byla dokonce pohřbena se svým svatebním závojem.

Královna Viktorie a její odkaz v podobě bílých svatebních šatů

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!