Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Spaced / foto:

Jednotka příliš vtipného nasazení

Popkulturní guláš od tvůrců Soumraku mrtvých a Jednotky příliš rychlého nasazení.

Zcela upřímně a na rovinu si povězme, že pokud se nezajímáte o cult fiction, pop kulturu, videohry a nepamatujete si názvy všech epizod Hvězdných válek, tak ani dál nečtěte. Při sledování anglického sitcomu Spaced byste stejně jen nechápavě kroutili hlavou…

Potkali se u kofeinu

magazin.cz
Timovi Bisleymu je kolem pětadvaceti. Amatérsky skejtuje, paří na PlayStationu, věnuje se kreslení komiksů, pracuje v komiksovém krámě a žere všechno kolem cult fiction od videoher přes sci-fi. Je radikálním vyznavačem původní trilogie Star Wars, takže chápete, jak hlubokou krizí prošel jeho vztah s Georgem Lucasem po uvedení Skryté hrozby. Tima zrovna vykopla přítelkyně a musí si najít nové bydlení.

Daisy Steiner je kolem pětadvaceti. Optimistická a věčně usměvavá žurnalistka, která raději dělá cokoli jiného, jen aby se vyhnula psaní. Nebo kterékoli jiné činnosti s nálepkou práce. Z předešlých zaměstnání ji vyhodili nejspíš proto, že když po ni zákazníci něco chtěli, vztyčila na ně prostředníček a poslala je do příslušných zákoutí těla. Hledá si nové bydlení, protože ji přestalo bavit soužití s šesti spolubydlícími.

Tihle dva singles se jednoho krásného dne potkali u kavárenského stolu a hned přeskočila jiskra. Nebo něco takového, co vás přiměje s někým bydlet. Po týdnech zoufalého hledání konečně narazili na ideální inzerát, tedy skoro ideální. Aby jim věčně ovíněná domovnice Marsha pronajala jeden z pokojů dvoupatrového domu, musí předstírat, že jsou šťastně zamilovaný páreček.

Rychlá rota

magazin.cz
Edgar Wright (režisér), Simon Pegg (Tim) a Nick Frost (Mike) jsou známé firmy. Spolupracovali už na Soumraku mrtvých nebo Jednotce příliš rychlého nasazení.

V obou filmech si utahují z žánrových postupů (zombie hororů, respektive akčních fláků) a mistrně zacházejí se suchým anglickým humorem. Netočí snímky pro většinové publikum, ale když s nimi surfujete na stejné vlně, musíte je zbožňovat. Určitě se sluší zmínit i Jessicu Stevens (Daisy), která společně se Simonem Peggem napsala scénář a měla na vznik Spaced zásadní vliv.

Protože byl Spaced jejich prvním společným projektem, zaměřili se na to, co mají úplně nejraději. Klasický vztahový sitcom dostal díky nepřebernému množství odkazů a pomrknutí na diváka, který má „načteno, nakoukáno a nahráno“, až parodický nádech. Však si taky libují v nafukování běžných scén, kdy do obyčejných situací míchají nabubřelá hollywoodská gesta (imaginární přestřelka je geniální a vy se na ni můžete podívat v naší ukázce dole).

Bez vedlejších komických figurek se neobejde žádný anglický seriál. Kromě „novomanželů“ a domovnice bydlí v domě vztekem poháněný malíř Brian. Nesnáší diskotéky a v dětství byl silně ovlivněn smrtí svého psa Pom Poma.

Na návštěvu občas zaskočí Timův nejlepší kámoš Mike. Vojáka tělem i duší vyhodili z armády, když při víkendových manévrech ukradl tank a chtěl s ním obsadit Paříž. Daisy má taky kámošku, jmenuje se Twist, dělá do módy (pracuje v čistírně) a lidé s menší trpělivostí by ji zřejmě vystihli přídomkem „vypatlaná“.

Seriál nevtíravého střihu

magazin.cz
Nenechte se mýlit, Spaced může působit jako tradiční bláznivý sitcom, ale opak je pravdou. Ve skutečnosti je poměrně komorní a civilní. Postavy konečně nevypadají jako modelové z reklam na kosmetiku, klidně mají rozčepýřené vlasy a kruhy pod očima. Ale tomu se nedá divit při množství zkonzumovaných ilegálních látek, kterými si zlepšují náladu.

Orientace na nerdy a geeky dělá ze Spaced místy nestravitelný pokrm pro diváky s jinými zájmy (třeba o sport a podobné zbytečnosti…). Pokud vám Hvězdné války a ta všechna omáčka kolem přijde trapná, najde se v každém ze 14 dílů moment, kdy si do čela vyťukáte důlek. Za ruku vás nepovedou ani berličky v podobě předem namixovaného smíchu.

Spaced se nechce zavděčit všem a to je na něm nejsympatičtější. Proto jsou fanoušci (ti, co ho na IMDb vyšvihli k závratné známce 9.5/10) dost zvědaví, co s ním provede připravovaný americký remake v produkci Foxů. O uvedení na tuzemské obrazovky se zatím nemluví, ačkoli Česká televize vysílala pořady podobného ražení, mj. Velkovlak, Black Books nebo Office.

Podívejte se na ukázku ze Spaced:

Chtěli byste vidět Spaced i v naší TV?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 32