Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Cesta do středu Země / foto: Warner Bros,

Trochu osekaná Cesta do středu Země

Přichází první celovečerní 3-D film u nás... jenže 2-D.

Je to vážně ironie. V kinech se má objevit film, který je postavený na tom, aby si ho diváci užili ve třech rozměrech... jenže pouze ve své placaté podobě. Nemá jít ani v Imaxu a podobných kinech, které jsou na 3-D zaměrené.

To mi připadá, jakoby někdo koupil ze zahraničí vozíčky horské dráhy a nabízel, že vás v nich za stovku sveze, ale už nějak zapomněl doobjednat tu horskou dráhu, takže by před vozíčky zapřáhl koně a vozil by vás po chodníku. Ano, i tak se dá v těch vozíčcích jezdit, ale nějak to není ono.

magazin.cz


Placaté jako zeměkoule
Je to mrzuté, protože Cesta do středu Země tím ztrácí část svého půvabu. Není to totiž film v klasickém pojetí, je to spíš rychlý sled akčních scén narychlo pospojovaných nelogickým dějem a zábavnými hláškami.

Na realitu se kašle, je to spíš odpoledne strávené v zábavním parku, kde jsou vedle sebe kolotoče a autodromy a centrifugy a střelnice a cukrová vata a další a další atrakce.

Jen co si odbudeme rychlý úvod a hrdinové se vydají na cestu do středu Země, už přicházejí první akční scény. Padající šutry, padající hrdinové, výbuchy, podvodní plavba, zběsilé jízdy na důlních vozíčcích, zubaté ryby, lidožravé kytky, obří dinosauři, potoky lávy... prostě akce střídá akci.

A i když je na ní evidentně vidět, že je dělaná tak, abyste si jí co nejvíc užili se speciálními brýlemi a uhýbali před letícími kameny, tak i v placaté podobně je docela zábavná.

magazin.cz


Kde je zakopaný Fraser
Kupodivu není špatná ani ta omáčka kolem. Brendan Fraser si po třetí Mumii napravuje reputaci a nabízí přesně ten mix humoru a akce, který od něj člověk čeká. Absolvuje pěstní souboj s masožravými kytkami či odpaluje pravěké piraně jako baseballový míček. Ano, je to přehnané, ale je to zábavné – takovýhle byl v prvních Mumiích a ve třetí mu to nějak nevyšlo.

Jeho parťačka je dostatečně půvabná a jeho dětský poskok není ani zdaleka tak otravný, jak by mohl být. I na malém prostoru je vidět, že mezi nimi funguje chemie a vztahům a postavám se dá celkem věřit.

Navíc mají i docela fajn hlášky a s ničím se moc nezdržují - prostě není jim co vytknout. Jo a ještě se tu mihne Seth Meyers ze Saturday Night Live. Sice jen štěk, ale potěší.

magazin.cz


Ztracený rozměr
Jediný problém filmu je v tom, že je skutečně stavěný hlavně na promítání ve 3-D. Když ho budete brát jako skutečný film a ne jako zábavní atrakci, přijde vám možná až moc naivní a nelogický a bude vám vadit, že nenabízí nic jiného, než řetěz akčních scén. A pokud jste příznivci Julese Verna, budete trpět ještě víc. S jeho knihou a světem má snímek společného jen pramálo.

Pokud vám ale nevadí, že vozíčky horské dráhy pojedou jen po chodníku, můžete nasednout a vyrazit. Nebude to zrovna do hlubin Země, ale pěkně z kopečka to pojede.

magazin.cz


Journey to the Center of the Earth, USA 2008, režie: Eric Brevig, hrají: Brendan Fraser, Josh Hutcherson, Anita Briem

Hodnocení: 6/10
V kinech od: 4.9. 2008

Podívejte se na trailer:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 36