Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
¨Říše strachu, Brian Stableford, / foto: Laser

Kastrovaní a impotentní upíři přicházejí

Nakladatelství Laser letos zatím jako poslední titul Mistrovských děl fantasy vydalo tlustospis Říše strachu od Briana Stableforda. Bude to o upírech a bude to dlouhé čtení, jak vás ujistí číslovka 608 na poslední straně.

Až upíři stanou na papežském stolci…
Brian Stableford v tomto svém románu předkládá nikoli nezajímavou alternativní vizi světa za vlády Richarda Lví Srdce, kdy upíři tvoří legální společenskou vrstvu, a to díky svým dispozicím vrstvu nejvýše postavenou na společenském žebříčku.

Ve světě, kde vládnou takřka nesmrtelní upíři a kde nejvyšším úplatkem je vstup do klubu vyvolených nemrtvých, tedy upírů, a tím získaná dlouhověkost, je lidský život jen hříčkou v rukách nemilosrdných vládců a naopak cena upíří smrti cenou nejvyšší na trhu.

Technologie kontra upír…

magazin.cz
Hlavní hrdina Noell Cordery je nucen hned v úvodu knihy uprchnout z Londýna poté, co jeho otec Edmund Cordery, slavný vynálezce a konstruktér té doby, již déle nezvládne tajit vynález mikroskopu a svoje úsilí nalézt tajemství proměny z člověka na upíra.

Sám Edmund Cordery volí smrt radši dobrovolně, než z rukou králových pohůnků, a svému synovi naplánuje útěk do bezpečí, neboť se tímto krokem stane mladý Noell nejhledanější osobou v Evropě, a to především díky tajemství mikroskopu, jež nese s sebou.

Rozjíždí se tím příběh mladého muže na útěku před nesmiřitelným nepřítelem a zároveň na cestě za poznáním.

Sex, drogy a upíři
Říše strachu je obsáhlá, místy až bizardní fantasy úvaha na téma vampirismu. V podstatě je celá kniha o tom, jak se stát upírem, a potom co s tím, že to vím. Zaručeně neosloví všechny čtenáře a zaručeně jen ti nejtrpělivější dospějí na konec.

Tím ale nechci říci, že nelze najít v textu zajímavá místa. Oni totiž sjetí afričtí upíři, upíří milenky a nebo papež – upír kázající věřícím v kostele v podání Briana Stableforda solidně otřesou všeobecně zaběhlou představou o principu upíří existence.

Říše strachu, Brian Stableford, nakl. LASER, překlad Milan Žáček, obálka Lubomír Kupčík, brož., 608 stran, cena 299,- Kč.

Hodnocení:  6/10

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 111