Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Zakázané království / foto: Blue Sky Film

Jackie Chan a Jet Li konečně spolu

Dva velmistři kung-fu žánru, Jackie Chan a Jet Li, se konečně setkali v jednom filmu. To samo o sobě je důvod pro omlacování stropu zátkami od šampaňského a vyhlašování národního svátku čínsko-čínského přátelství.

A to tihle dva nejsou jedinými hvězdami Zakázaného království. Choreografii akční scén měl v rukou mistr Yuen Woo Ping (Kung-fu mela, Kill Bill, Matrix, Tygr a drak, Iron Monkey, Once upon Time in China) a o syté barvy se postaral kameraman Peter Pau (Tygr a drak). Jo, a padoucha hraje Collin Chou, který zaskočil za Jet Liho v Matrixu. Prostě bylo zaděláno na nejlepší film všech dob.

magazin.cz

Oslava se ruší
Než ale začnete sahat po alkoholických nápojích a frkačkách, musím vás trochu zchladit. Všechny tyhle veličiny se totiž setkávají v americkém rodinném filmu, v primitivnější verzi Nekonečného příběhu, který je trochu šmrncnutý Karate Kidem.

Potkávají se v snímku určeném hlavně dětským divákům, snímku se scénářem, který se přepisoval tolikrát, že už na konci nikdo nevěděl, o čem to vlastně bylo. Takže je to v podstatě jakoby se konečně potkali Stallone a Schwarzenegger – ovšem v romantické komedii s Lindsay Lohan v hlavní roli.

(Ostatně, něco podobného se prý skutečně chystá... jen místo Lindsay Lohan tam budou hvězdy bollywoodského filmu. Opravdu bollywoodského, nespletli jsme se v písmenku.)

magazin.cz

Cesta do Číny
Hlavním hrdinou Zakázaného království je americký kluk s tak bezvýraznou osobností, že byste ji mohli prodávat vojenským útvarům jako maskovací celtu. A tenhle bezpáteřní červ, který se hned na začátku projeví jako totální krysa, vyfasuje podivnou tyč a vzápětí se propadne do starověké Číny.

Tam má tu tyč donést zpátky Opičímu králi a tím ho osvobodit ze zajetí. Cestou se setká s dvěma mistry (Chan a Li), kteří se nejdřív porvou a pak mu asistují při jeho úkolu.

A tak jdou. Cestou se hrdina během jedné jediné střihové sekvence změní v bijce (schválně, kolika z vás se vybaví song „Chce to montáž“ z Team America), a pak už to jde rovnou natřít zlému vládci. A zvítězí. Ještě se vrátí do reality, vyřídí si to s těmi, co ho šikanovali a už jedou titulky. A někde mezi tím se mihne Opičí král.

magazin.cz

Začátek, konec a něco mezi tím
Příběh je načrtnutý podle pravítka a až urážlivě jednoduchý, bez jediného nečekaného zvratu, bez jediné větší komplikace. Všechno jde jako po másle a než se nadějete, běží závěrečné titulky.

Trochu jsem čekal, že celou tu spoustu hvězd a zajímavé prostředí tvůrci využijí k něčemu trochu zajímavějšímu, že nějak interesantně rozehrají děj, že to bude epičtější... ale co se dá dělat. Na druhou stranu film uteče hodně rychle a člověk se určitě nenudí.

Režisér Rob Minkoff, který tuhle „opičárnu“ dostal na dohled, je expertem na dětské filmy (Lví král, Myšák Stuart Little), takže i tohle pojal podobně.

Ale naštěstí pochopil, co je hlavní hřivnou filmu a nechal zazářit choreografii Yuen Woo Pinga. To se pak hlavní a neskutečně nesympatický hrdina rozplizne na pozadí a Jackie Chan a Jet Li se konečně můžou začít řezat. V té chvíli jde kvalita prudce nahoru. Souboje sice variují osvědčené scény z hongkongských filmů, ale díkybohu aspoň za to.

magazin.cz

Slušná mlátička pro malé diváky
Ztracené království není žádný zázrak, ale na rozdíl od Mumie či poslední Křižovatky smrti se za něj nemusejí Jet Li a Jackie Chan stydět.

A pro malé diváky, sotva odrostlé Kačerům z Kačerova, to může být první seznámení s hongkongským filmem... a možná je za pár let uvidíme, jak s nábožnou úctou zírají na starého Drunken Mastera, Police Story, Twin Warriors či The Legend. A v tom případě nebyl film natočený nadarmo.

magazin.cz

Zakázané království, The Forbidden Kingdom, USA 2008, režie: Rob Minkoff, hrají: Jackie Chan, Jet Li, Collin Chou.

Hodnocení: 6/10
V kinech: od 23. listopadu

Podívejte se na trailer:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 117