Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Ženská sexualita: Co možná nevíte

O sexu toho bylo řečeno a napsáno mnoho. A stejně tak i o ženské sexualitě. Co o ní však možná nevíte?

Tak třeba slovo klitoris má svůj původ v řečtině, přičemž jeho původní význam je klíč. Když se nad tím trochu zamyslíte, tak je toto pojmenování části ženského těla poměrně výstižné. Klitoris je vlastně jakýmsi klíčem k ženské rozkoši.

Zaměřme se ještě chvíli na toto místečko ženského těla. Klitoris je na své špici částečně překryt předkožkou. Jeho spodní část se směrem ke stydkým kostem větví ve tvaru písmene V. Vně ženského těla se nachází pouze jedna čtvrtina klitorisu.

magazin.cz

 

Klitoris bychom mohli srovnat s mužským penisem. Během embryonálního vývoje totiž vzniká ze stejné tkáně. Podle odborníků na klitorisu najdeme však až 8000 citlivých nervových buněk. A to je dvojnásobné množství, než kolik jich má mužský penis. Klitoris ženám příroda nedělila výhradně kvůli rozkoši. K reprodukci ho totiž nepotřebují.

Klitoris zvětšuje svou velikost při vzrušení, ale také s přibývajícím věkem. Vše mají na svědomí hormonální změny, které přicházejí s pubertou. Ke konci puberty má klitoris asi dvojnásobnou velikost než dříve. Kolem třicátého roku věku je už zhruba čtyřnásobný. A stále roste. S koncem menopauzy má klitoris sedminásobnou velikost oproti původním rozměrům při ženině narození. A ještě jedna zajímavost a klitorisu: v Evropě jeho existenci uznali lékaři až v 16. století.

Znáte správně názvosloví ženských pohlavních orgánů? Řada lidí o nich hovoří nepřesně jako o vagině. Správné označení je však vulva. Vagina má ve vulvě pouze své ústí. Stejně nepřesně byste tedy mluvili třeba o ústech jako o hrdle nebo o noze jako o stehně. Zpět ale k vulvě. Ta je složena z poševní předsíně. V ní najdeme vyústění močové trubice a pochvy. Vulvu kryjí ze stran dva páry stydkých pysků, velké a malé. Není žádnou zvláštností, že se od sebe pravá a levá část vulvy trochu liší. Asymetrie je v tomto směru celkem běžnou záležitostí.

magazin.cz

 

Dámy, pokud máte problém s dosažením orgasmu, nejste v tom samy. Podle výsledků odborných studií dosáhne vyvrcholení během pohlavního styku pouhá třetina žen. Ale nezoufejte, orgasmus můžete zažít při předehře, mazlení nebo masturbaci. A někdy stačí jenom trochu s partnerem zapracovat na technice a orgasmu dosáhnete i při sexu.

Ovulace často ovlivňuje chuť žen na sex. A celá řada žen v tomto období prožívá intenzivněji vyvrcholení. Podle odborníků dokáže orgasmus zmírnit nepříjemné bolesti hlavy. Dále má schopnost mírnit i klimakterické potíže. Podle některých studií dokonce orgasmus může nahradit estrogenové tabletky či náplasti. Pokud se snažíte o miminko, i v tom by vám měl orgasmus pomoci, konkrétně rytmické stahy, které ho doprovázejí. Snáze pak totiž dojde k oplodnění.

Jistě jste už slyšeli nebo četli o tom, že chuť spermatu dokáží ovlivnit potraviny. Stejně tomu tak je v případě poševního sekretu. Ten však kromě potravin ovlivňují ještě hormonální změny nebo třeba hormonální antikoncepce.

Ženská sexualita je na vrcholu později než ta mužská. U mužů k tomu dochází někdy kolem dvacátého roku života, u žen až kolem třicítky. V tomto věku ženy častěji prožívají orgasmus a často jich zažijí více i během jednoho pohlavního styku.

magazin.cz

 

Průměrně trvá ženský orgasmus zhruba dvacet vteřin. Není ale ničím neobvyklým, že žena zažije orgasmus trvající minutu i delší dobu. Dalo by se říci, že každá žena prožívá vyvrcholení jinak. Různí se jeho projevy i intenzita. Podle sexuologů existuje však zhruba 8 procent žen, které orgasmus nikdy v životě neprožijí.

Spolu s těhotenstvím dochází v ženském těle k celé řadě změn. A mezi ně patří i chuť na sex. Během těhotenství je totiž nejvyšší hladina hormonu estrogenu. Také pohlavní orgány prochází v tomto období změnou. Jsou prokrvenější, zvětšují se a mění barvu. A ženy mají větší chuť na sex. Možná také proto, že nemusí myslet na antikoncepci.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1